Innovatie & Strategie

Infrastructuur
kwantumcomputer

'Grote organisaties verwachten veel van kwantumcomputing - en al snel'

69% grote organisaties bereidt zich voor op komst kwantumcomputer

Onderdeel van de koeler van een kwantumcomputer © CC BY 2.0 - Flickr UCL
10 januari 2022

69% grote organisaties bereidt zich voor op komst kwantumcomputer

De verwachtingen ten aanzien van de kwantumcomputer zijn hoog. De houding van het bedrijfsleven verandert van 'een belofte in de verre toekomst' naar een 'prioriteit' voor digitale transformatie.

Dit zijn conclusies uit een onderzoek in opdracht van - en dat is gelijk de disclaimer -  Zapata Computing, een ontwikkelaar van software voor 'quantum ready appliations'.

Het bedrijf liet Wakefield Research het onderzoek uitvoeren onder vertegenwoordigers van 300 directies - of verantwoordelijken net onder dat niveau - bij bedrijven met een omzet boven de 250 miljoen dollar. 29% van de ondervraagden zegt zich nu al als early adopter bezig te houden met kwantumtechnologie. Zo'n 40% zegt dat zij dat binnen afzienbare termijn gaan doen.

Al snel voordelen

De eerste ervaringen met de kwantumexperimenten bieden blijkbaar hoop op meer: maar liefst 12% van de early adopters denkt binnen een jaar al voordelen te behalen uit die nieuwe aanpak. Van de vroegstarters met de technologie verwacht 41% binnen twee jaar en 93% binnen 5 jaar dat omslagpunt te bereiken.

Maar er zijn bij deze bedrijven ook wel zorgen. Zo vrezen velen (73%) dat er een vendor lockin ontstaat. Maar de belangrijkste hoofdbrekens gaan over de integratie van het kwantumsysteem met de overige IT binnen de bedrijfsvoering.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.