Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Huurwoningen

Groot datalek bij verhuurmakelaar Nederwoon

Hacker kraakt server en krijgt handenvol persoonsgegevens woningzoekenden in handen.

© Iemke Idsingh
24 mei 2019

Hacker kraakt server en krijgt handenvol persoonsgegevens woningzoekenden in handen.

Een groot datalek bij verhuurmakelaar Nederwoon in Apeldoorn heeft een hacker een flinke buit aan persoonsgegevens opgeleverd. De hacker wist de klantgegevens, waaronder ook identiteitsbewijzen met BSN-nummers buit te maken. Gedupeerde klanten zijn inmiddels ingelicht door Nederwoon, dat ook aangifte heeft gedaan en het lek heeft gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De politie is een onderzoek gestart.

Het gaat om gegevens van woningzoekenden die zich de afgelopen jaren hadden ingeschreven. De NOS spreekt specifiek over woningzoekenden die zich vanaf 2017 inschreven bij de verhuurmakelaar. De gegevens die zijn buitgemaakt beslaan onder andere namen, adressen, contactgegevens en geüploade bestanden, waaronder kopieën van identiteitsbewijzen met BSN-nummers. 

Phishing

Volgens de omroep gebruikt de hacker de gegevens in een poging om de gedupeerden uit naam van Nederwoon geld afhandig te maken. Volgens directeur Inge Visser is het lek inmiddels gedicht, onder meer door een nieuwe server in gebruik te nemen. Ze wil in het belang van het politie-onderzoek niet zeggen hoeveel klanten er zijn getroffen. 

Nederwoon heeft acht vestigingen en verhuurt jaarlijkse enkele honderden woningen door het hele land.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.