Loopbaan

Carriere
datacenter

Groningse mbo-IT-studenten krijgen datacenter-keuzevak

Eerste groep studenten gaat in september van start. 

© CC BY 2.0 - Flickr.com Robert Scoble
8 juli 2020

Eerste groep studenten gaat in september van start. 

Groningse IT-studenten op het mbo kunnen vanaf dit najaar een speciaal keuzevak volgen gericht op datacenters. Het keuzedeel, dat de naam Datacenter IT Techniek draagt, is vandaag aangekondigd door initiatiefnemers de Dutch Data Center Association (DDA) en Noorderpoort. Via het keuzevak worden studenten opgeleid voor banen in datacentra.

De datacenterbranche maakt een stevige groei door, stelt de DDA in zijn aankondiging van het nieuwe keuzedeel. Daarmee groeit ook de vraag naar gekwalificeerd personeel, waar nu al chronische tekorten in zijn ontstaan. "Het gaat bij datacenters om veel meer dan IT. Kennis van stroom, koeling, beveiliging en duurzaamheid is essentieel. Het is echt vakmanschap en daardoor is het juiste personeel lastig te vinden", legt Eline Stuivenwold, beleidsmaker Onderwijs en Werkgelegenheid bij DDA, uit.

Direct datacenters in

Het nieuwe keuzedeel moet ervoor zorgen dat er in de toekomst wel meer personeel beschikbaar komt. Het onderwijsprogramma leert studenten hoe ze data-infrastructuren in datacenters in moeten richten, kunnen monitoren en hoe ze storingen kunnen verhelpen. Het programma werd ontwikkeld door zowel de branche als het onderwijs, waardoor het naadloos aan moet sluiten op de wensen uit de industrie. 

De eerste groep studenten die het keuzedeel volgt, begint in september. Dan wordt Datacenter IT Techniek uitgerold in de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap, een onderwijsinnovatieprogramma van Noorderpoort in Groningen. De bedoeling is dan ook dat studenten opgeleid worden voor banen in de datacenters in en om Groningen.

"Dit doen we samen met datacenters uit de regio, om zo het onderwijs optimaal te laten aansluiten op de praktijk", vertelt Maaike van Kessel, practor Digitaal Vakmanschap. Er worden bovendien plannen gemaakt om studenten praktijkervaring op te laten doen in het nabijgelegen Datacenter Groningen. Op die manier komen studenten direct in aanraking met het bedrijfsleven. 

Masterclass voor docenten

Datacenter IT Techniek werd vorige week al afgetrapt met een Datacenter Masterclass voor docenten. Docenten kregen daarbij een rondleiding in het datacenter van Nikhef, waar 30 jaar geleden het internet is ontstaan. Daarnaast waren er diverse interactieve sessies met experts uit de sector.

Niet alleen docenten van Noorderpoort sloten aan bij de masterclass, maar ook docenten van Techniek College Rotterdam en ROC Midden Nederland waren aanwezig. Deze opleidingen waren ook nauw betrokken bij de aanvraag. 

Het nieuwe keuzedeel is vanaf vandaag te downloaden voor geïnteresseerden via de website van het SBB

1
Reacties
Atilla Vigh 08 juli 2020 12:46

Nou het Nikhef is echt niet de plek waar het internet is ontstaan. Dat is toch echt een samenwerkingsverband tussen het reeds bestaande ARPA-net (eind jaren 60, dus zo'n 50 jaar geleden) en een aantal universiteiten. Begin jaren 70 van de vorige eeuw kon je spreken over een vorm van internet, maar dan alleen tussen grotere organisaties, nog niet voor de consument. Dat is pas begin jaren 90 gekomen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.