Beheer

Juridische zaken
hamer

Groep organisaties start rechtszaak tegen Staat om Tap-wet

'De sleepwet vormt een groot gevaar voor de privacy´

© CC0 - Pixabay
10 oktober 2017

'De sleepwet vormt een groot gevaar voor de privacy´

Een groep organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Strafrechtsadvocaten, Bits of Freedom, de journalistenvakbond NVJ, internet service provider BIT en Privacy First, bereidt een rechtszaak voor tegen de Nederlandse Staat.

Met de rechtszaak hopen zij de invoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten tegen te kunnen houden. Deze wet, ook al wel bekend als Tap-wet of Sleepnet-wet, gaat per 1 januari 2018 in werking. De wet geeft de inlichtingendiensten AIVD en MIVD verregaande bevoegdheden om Nederlandse burgers af te luisteren en te volgen.

De groep organisaties heeft grote bezwaren tegen de inbreuk op de privacy van de Nederlandse burger, laat Alex Bik, CTO van BIT weten. `Welke bezwaren precies in de dagvaarding terecht komen, staat nog niet precies vast`, zegt Bik. `Maar we hebben grote bezwaren tegen de wet omdat hij niet alleen de privacy bedreigt, maar ook is er het risico dat de veiligheid van internet er door verzwakt. Zo mogen de inlichtingendiensten applicaties hacken waardoor er achterdeurtjes kunnen ontstaan. Als ze die laten bestaan, kunnen kwaadwillenden die misschien ook misbruiken. Of de eis dat versleutelde bestanden ontsleuteld moeten worden als de inlichtingendiensten dat willen. Dan is er een kans dat organisaties voor een zwakkere encryptie kiezen omdat die goedkoper weer te ontsleutelen is.

Wet jaagt klanten weg

Hij wijst er ook op dat de wet de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven verzwakt ten opzichte van buitenlandse concurrenten. `Er zijn genoeg buitenlandse klanten die niet willen dat hun gegevens getapt kunnen worden en daarom niet met een Nederlandse partij in zee willen gaan.`

De belangrijkste reden echter om deze rechtszaak te voeren is volgens Bik echter `dat wij het als onze plicht zien om er voor te zorgen dat het Nederlandse internet een vrij en open medium blijft.`

BIT nam een paar jaar geleden ook deel aan een vergelijkbare rechtszaak tegen de Nederlandse Staat om de bewaarplicht van tafel te krijgen. Dat is toen gelukt. `We hopen dat we dit keer hetzelfde resultaat behalen.`

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

2
Reacties
jan bakker 11 oktober 2017 14:44

“Arguing that you don't care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don't care about free speech because you have nothing to say.”

― Edward Snowden

Hans 11 oktober 2017 12:14

Ik snap de bezwaren, maar vind het belangrijker dat criminelen gepakt kunnen worden. Mijn privacy vind ik minder belangrijk dan mijn veiligheid.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.