Management

Juridische zaken

GroenLinks wil snel korte metten met bewaarplicht

11 april 2014
GroenLinks komt met een initiatiefwetsvoorstel om zo snel mogelijk de bewaarplicht van telefoon- en e-mailgegevens overboord te gooien. Dat heeft Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren laten weten.

"Nu het Europese hof heeft geoordeeld dat deze bewaarplicht leidt tot een zeer ernstige en omvangrijke inbreuk op de privacy van mensen, moet Nederland zo snel mogelijk stoppen met het verzamelen en opslaan van deze gegevens. Het hof is in zijn uitspraak glashelder. Het is een grove schending van onze burgerrechten.''

Het kabinet gaat de wetgeving over het bewaren van telecomgegevens niet direct intrekken. Eerst gaan we het arrest van het Europese Hof van Justitie bestuderen, zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag nog.

GroenLinks komt daarom binnen 2 weken met een voorstel voor een 'intrekkingswet' waarmee de wet bewaarplicht direct vervalt. "Gegevens van alle telefoontjes, internetverkeer en e-mails mogen dan niet meer maanden lang worden bewaard.''

GroenLinks wil dat minister Ivo Opstelten een nieuwe wet gaat maken waarin hij regelt dat gegevens van mensen of groepen die verdacht zijn, wel kunnen worden verzameld en ingezien.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.