Innovatie & Strategie

Branche
AMD EPYC-server

Groeiend AMD ziet servermarktaandeel licht krimpen

AMD ziet zijn positie op de x86-processormarkt gestaag groeien, maar met kleine krimp op servergebied.

© AMD
9 mei 2019

AMD ziet zijn positie op de x86-processormarkt gestaag groeien, maar met kleine krimp op servergebied.

De aloude concurrent van processorgrootmacht Intel meldt het dat zijn marktaandeel opnieuw heeft weten te vergroten. In het eerste kwartaal van dit jaar is de kleine maker van x86-chips weer gegroeid, volgens metingen van onderzoeksbureau Mercury Research. AMD heeft nu een marktaandeel van 13,3 procent en boekt daarmee voor het zesde kwartaal op rij groei. Alleen is er op de lucratieve servermarkt afgelopen kwartaal sprake van een kleine achteruitgang.

De huidige 13,3 procent marktaandeel van AMD geldt voor x86-processors in het algemeen, met uitzondering van maatwerkchips (zoals voor game consoles), ingebedde processors en chips voor IoT-devices (Internet of Things). In het eerste kwartaal van vorig jaar had AMD nog 8,6 procent van die markt, wat in het vierde kwartaal van 2018 is uitgekomen op 12,3 procent. Dit staat in het nu verschenen Q1 2019 PC Processor Report van marktmonitor Mercury Research.

Grootste sinds 2014, 2013

Op de submarkten voor desktop- en laptopprocessors maakt AMD soortgelijke groei door. Voor desktops is de processormaker gegroeid van 12,2 procent in het eerste kwartaal 2018 naar 15,8 procent in het slotkwartaal, om afgelopen beginkwartaal van dit jaar door te groeien naar 17,1 procent. Dat is het hoogste voor AMD sinds het derde kwartaal van 2014.

Voor laptops is AMD's marktaandeel in die respectievelijke periodes toegenomen van 8 procent naar 12, 1 procent en nu 13,1 procent. Het percentage waar de x86-processorproducent nu op zit voor laptops is het hoogste sinds het derde kwartaal van 2013. Uitzondering op deze gunstige groeicijfers is de servermarkt, waar relatief hogere marges zijn te behalen. Het kleine AMD speelt daar op grote achterstand ten opzichte van Intel mee.

Servers en supers

Het marktaandeel van 2,9 procent in het eerste kwartaal van dit jaar vertegenwoordigt ook een kleine achteruitgang in vergelijking met het vierde kwartaal van afgelopen jaar. Toen wist AMD nog 3,2 procent van de servermarkt te claimen. Wel is er sprake van groei ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018, waarin AMD's serverchips nog op een minimale 1 procent van de servermarkt zaten.

De leverancier timmert aan de weg met zijn EPYC-serverchips, die zijn gebaseerd op de krachtige Zen-architectuur waarmee AMD zijn herstel heeft ingezet. Zo doen die processors samen met speciale Radeon-GPU's dienst voor een nieuw te bouwen Cray-supercomputer die een prestatierecord van 1,5 exaflops moet neerzetten. Wat de totale x86-positie betreft, viert AMD nu zijn grootste marktaandeel sinds het eerste kwartaal van 2014.

Intel aan zet

Ondertussen ontvouwt het grote Intel zijn plannen voor een volgende stap in zijn verkleining van het productieprocedé voor zijn chips. De voor 2021 geplande stap naar 7 nanometer moet een lager verbruik (voor bijvoorbeeld laptopprocessors) maar ook een hoger vermogen (voor bijvoorbeeld serverchips) mogelijk maken. De langverwachte 10 nanometer-chips van Intel maken komende maand hun debuut in volume, zo liet de fabrikant weten op een bijeenkomst voor analisten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.