Beheer

Windows
Windows 10 logo

Gratis upgrades Windows 10 beperkt tot 2 à 4 jaar

Gratis upgrade niet onbeperkt.

9 juli 2015

Gratis upgrade niet onbeperkt.

Een slide uit een presentatie van Microsoft aan financieel analisten suggereert dat het gratis upgraden van Windows 10 in de tijd beperkt is. Er wordt gesproken van 2 tot 4 jaar.

Dat meldt Greg Keizer van Computerworld, die de presentatie vond op Microsofts website. In de presentatie, die Microsoft eind juni gaf, verduidelijkt Microsoft onder andere hoe het de inkomsten uit software in de boeken gaat schrijven. Met de toezegging om gratis upgrades te leveren, kan Microsoft namelijk niet al bij verkoop de totale betaling als inkomsten noteren; het moet een deel van dat geld reserveren voor het nakomen van de toezegging om in komende jaren upgrades te bouwen en leveren.

De voorlaatste slide bevat in de toelichting twee aanwijzingen voor Microsofts plannen. De eerste is de opmerking dat de verwachte levensduur van een apparaat 2 tot 4 jaar bedraagt. Dat is de eerste keer dat Microsoft ook daadwerkelijk een termijn noemt. Tot nog toe sprak het alleen in de mistige bewoordingen 'ondersteunde levensduur van het apparaat'. Vragen om toelichting op de betekenis daarvan werden steeds afgewimpeld.

Niet type apparaat, maar type klant maakt het verschil

Opmerkelijk is ook dat Microsoft in de toelichting aan financieel analisten aangeeft dat de geschatte levensduur in eerste aanleg bepaald wordt door het type klant. Tot nog toe wekte het de indruk dat het type apparaat bepalend zou zijn. Maar deze zinsnede wijst erop dat de termijn dat Microsoft gratis upgrades verstrekt afhankelijk is van de Windows 10-variant en dat bijvoorbeeld onderscheid gemaakt zal worden tussen consumenten en bedrijven.

Microsoft zelf heeft aan deze constateringen van Greg Keijzer niets toegevoegd. Dat laat nog de nodige vragen open. Bijvoorbeeld of de genoemde termijnen alleen een voorbeeld waren, of dat er inderdaad besloten is om niet langer dan 2 tot 4 jaar gratis te upgraden, afhankelijk van het type licentie. En als die beslissing zo uitvalt, is de vervolgvraag natuurlijk, wat er na afloop van die termijn gebeurt. Want veel mensen en vooral ook veel bedrijven doen langer dan 2 jaar en vaak ook langer dan 4 jaar met hun apparaat.

Microsoft heeft nog 20 dagen om helderheid te brengen in dit nog steeds troebele onderdeel van zijn Windows 10-aanbod.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.