Beheer

Windows 10
Installing Windows 10

Gratis upgrade naar Windows 10 na 5,5 jaar nog altijd mogelijk

Toch spijt van koppigheid of vergeetachtigheid?

© CC BY 2.0,  quapan
4 januari 2021

Toch spijt van koppigheid of vergeetachtigheid?

Hoewel officieel al lang niet meer mogelijk, is er vijf en een half jaar na de introductie nog altijd een olifantenpaadje om gratis van Windows 7 of Windows 8 over te stappen op Windows 10.

Microsoft heeft vanaf de introductie van Windows 10 erg veel moeite gedaan om gebruikers te laten migreren van oudere versies van het besturingssysteem naar de nieuwste. Dat maakt het onderhoud voor Microsoft zelf veel makkelijker en goedkoper. Het eerste jaar zou een overstap gratis zijn, dus tot 29 juli 2017. Die periode werd echter verlengd tot 16 januari 2018.

Maar ook daarna bleek er nog een mogelijkheid om gratis een versie van het nieuwe besturingssysteem te bemachtigen. Nu blijkt uit een proefje van BetaNews dat die mogelijkheid nog altijd bestaat.

Een voorwaarde is wel dat op de pc voor welke de nieuwe versie bedoeld is, een geregistreerde versie van Windows 7 of 8.x draait.

Vervolgens moet van de Microsoft-site de app Windows Media Creation worden gedownload. Na het installeren en openen kan de optie 'Upgrade this pc now' worden geselecteerd. Volgens moet de gebruiker een aantal venster doorlopen waarna de installatie start.

Daarna moet nog even worden gecontroleerd onder 'Instellingen' en 'Update & Beveliging' of in de sectie 'Activatie' de Windows 10 versie daadwerkelijk is geactiveerd.  Anders volstaat een druk op de 'Activeer'-knop in dat venster.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
4
Reacties
Pc for Humans 05 januari 2021 06:58

Reachtie op Jean Huveneers (4-jan-21 omstreeks 12:04 uur):
Billy Gates en Legaal.....

M. Commandeur 04 januari 2021 22:52

Dat gesteggel over licenties ook zat en meteen iets echt moderns, met alles erop en eraan:
https://ubuntu.com/download/desktop
Daar vindt je ook tips als je wilt overstappen van Windows of Mac OS.
Kom bij de groeiende Open Source gemeenschap.

M r Marcie 04 januari 2021 12:09

Toevallig van het weekend W10 op mijn virtualbox geactiveerd met een oude OEM serialnummer van Windows 7. Gebruik die Virtuele W10 soms voor zaken die niet gaan op Linux voor mij, zoals scannen met mijn printer of wat werken in Adobe CSS6. Aangezien die W10 nog niet geactiveerd was en ik niet daarvoor een (goedkope) sleutel wilde kopen maar eens mijn oude OEM licentie gepakt van een PC die ik jaren terug heb gebouwd en die niet meer is. Bleek dat ie die key gewoon gelijk accepteerde voor activeren. Ik vond het verrassend maar ben er wel blij mee ;).

Jean Huveneers 04 januari 2021 12:04

Dat het kan wil niet perse zeggen dat het ook legaal is. Voor zover bekend is deze route slechts bedoeld om een hersinstallatie te kunnen doen van een reeds voor 16 januari 2018 geactiveerde upgrade.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.