Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis Android bedreigd door EC-oordeel, waarschuwt Google

Google is door de Europese Commissie beboet voor machtsmisbruik met Android en moet zijn bundeling van apps binnen 90 dagen staken. De CEO van de internetgigant stelt in reactie dat deze maatregel de precaire balans verstoort van het ecosysteem rondom Android. Pichai geeft hierbij de hint dat het businessmodel van het gratis smartphonebesturingssysteem afhankelijk is van meelevering van apps. Als dat niet meer mag, is het maar de vraag of Android gratis kan blijven.
Google-CEO Sundar Pichai
© Google
Google

De Google-CEO blogt dat het EC-besluit "een zorgwekkend signaal afgeeft ten gunste van proprietary systemen boven open platformen." Met eerstgenoemde verwijst Pichai naar bedrijfseigen platformen zoals hoofdconcurrent iOS, maar in theorie ook naar gemarginaliseerde Android-tegenstanders als Windows Phone. Laatstgenoemde is door maker Microsoft wel in licentie verstrekt aan verschillende toestelfabrikanten, maar is in de kern minder open dan Android.

Kiezen voor gratis

"In 2007 hebben wij ervoor gekozen om Android gratis aan te bieden aan telefoonmakers en mobiele netwerk operators", meldt de hoogste bestuurder van Google over het mobiele besturingssysteem, dat het bedrijf daarvóór had opgekocht. Die keuze is mede ingegeven door de wens snel een groot marktaandeel te kunnen behalen, tegen Apple met zijn toentertijd nieuwe iPhone en tegen spelers als Nokia met Symbian en Microsofts Windows Mobile. "Natuurlijk spelen er kosten mee in het bouwen van Android, en Google heeft de afgelopen tien jaar miljarden dollars geïnvesteerd om Android te maken tot wat het nu is."

De investering die hij noemt, is voor Google alleen zinnig doordat het smartphonefabrikanten apps kon laten meeleveren. CEO Pichai brengt dit nu als "het aanbieden aan telefoonmakers van de optie van pre-loaden van een suite aan populaire Google-apps (zoals Search, Chrome, Play, Maps en Gmail)". De antitrusttak van de EC heeft de Android-maker nu echter op de vingers getikt voor de verplichte app-bundeling. Toestelmakers zouden dus geen keus hebben, wat neerkomt op machtsmisbruik en daarmee schending van EU-antitrustregels.

'Verdienmodel ondermijnd'

In zijn blogpost spreekt Pichai dit tegen: "Telefoonmakers hoeven onze services niet mee te leveren, en het staat ze vrij om concurrerende apps te installeren naast de onze." Hij benadrukt ook dat Android-gebruikers ook nog zelf apps kunnen installeren. "Dit betekent dat we alleen omzet behalen[aan Android - red.] als onze apps geïnstalleerd zijn én als mensen ervoor kiezen om onze apps te gebruiken in plaats van de concurrerende apps."

De gratis distributie van Android, plus Googles suite aan apps, is volgens de aanbieder efficiënt en goed voor alle betrokkenen. Zowel voor smartphoneproducenten en telecom operators als ook voor app-developers en consumenten, aldus CEO Pichai. Hij waarschuwt dat de door de EC nu opgelegde verplichting om te stoppen met de 'app-koppelverkoop' de balans van het Android-ecosysteem verstoort. "Tot op heden heeft het Android-businessmodel ervoor gezorgd dat we telefoonmakers niets hoefden te rekenen voor onze technologie, of hoefden te vertrouwen op een strikt beheerst distributiemodel."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in