Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Android zoeken

Google's Android gaat andere zoekmachines tonen

Google wil met deze maatregel voldoen aan de eisen van de Europese Commissie.

2 augustus 2019

Google wil met deze maatregel voldoen aan de eisen van de Europese Commissie.

Google laat Android-gebruikers volgend jaar kiezen uit vier zoekmachines, waaronder die van Google. Concurrerende zoekmachines moeten Google jaarlijks betalen om in het keuzescherm te verschijnen. Met deze maatregel verwacht het techbedrijf te voldoen aan de eis van de Europese Commissie, namelijk een einde maken aan het voortrekken van eigen apps.

In een blogpost legt Google uit dat Europese gebruikers van een nieuw Android-toestel 'begin volgend jaar' een extra menu krijgen bij de installatie van het apparaat. Dit menu gaat vier standaard zoekmachines tonen: die van Google en drie andere. De drie plekken worden geveild aan aanbieders van zoekmachines die zich voor 13 september registreren en een bod uitbrengen. Dit bod is gebaseerd op het bedrag dat de zoekprovider betaalt per gebruiker die de zoekmachine als standaard instelt.

Google stuurt de zoekprovider maandelijks een factuur gebaseerd op het aantal gebruikers. Per EU-land wordt er een veiling gehouden en zoekmachines weten niet wat de concurrentie biedt. Om in aanmerking te komen, moet de zoekprovider een gratis app hebben in de Play Store-appwinkel, moet het de taal van het betreffende land ondersteunen en moet het voldoen aan de technische eisen van Google.

Bieddrempel is onbekend

Google schrijft op een speciale vraag-en-antwoord-pagina dat het een financiële bieddrempel hanteert, maar zegt niet om welk bedrag het gaat. Als minder dan drie zoekproviders de bieddrempel halen en/of overschrijden, worden de resterende plekken willekeurig verdeeld onder alle zoekmachines die zich geregistreerd hebben. Bij weinig interesse kan een niet-betalende zoekprovider dus onder of boven een betalende concurrent verschijnen. Google gaat niet vertellen hoeveel zoekproviders zich hebben aangemeld en of zij de bieddrempel gehaald hebben. Wat Google met het opgehaalde geld gaat doen, is eveneens onbekend.

Wel schrijft het bedrijf dat Android-gebruikers ten alle tijden een andere zoekmachine als standaard kunnen instellen. Ook mogen smartphonemerken afspraken blijven maken met zoekmachines. Apparaten die door zo'n deal exclusief één zoekmachine (maar niet die van Google) installeren, krijgen geen keuzescherm. Gebruikers van zo'n toestel kunnen via de Play Store wel gewoon andere zoekmachines downloaden.

Concurrent Qwant is woedend

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat aan Bloomberg weten dat de EU 'de implementatie van het keuzescherm nauwlettend in de gaten houdt.' De directeur van de Franse zoekmachine Qwant (overigens opgericht met steun van de Franse overheid) zegt tegen Bloomberg dat zijn bedrijf deelname aan Google's veiling gaat onderzoeken. Hij spreekt van 'compleet machtsmisbruik van de dominante positie door geld te vragen om alternatieve zoekmachines te tonen.'

Meer keuzevrijheid is EU-verplichting

De Europese Commissie legde Google vorig jaar een miljardenboete op omdat het zijn macht als Android-ontwikkelaar misbruikt. Het Android-besturingssysteem draait op smartphones van alle merken behalve Apple. Fabrikanten die het populaire, gratis Android gebruiken, moeten een serie Google-apps verplicht ïnstalleren op hun toestellen. Eén van die apps is Google Zoeken, de standaard zoekmachine op Android. Volgens de Europese Commissie is dat voortrekkerij en worden concurrerende zoekmachines benadeeld. Daarom de boete en de eis dat het machtsmisbruik stopt.

Eerder dit jaar kregen Android-gebruikers al een melding dat ze meer zoekmachines dan alleen Google kunnen gebruiken, en nu volgt een tweede, grotere stap. Google's installatiescherm met drie andere zoekmachines is de nieuwste maatregel om zijn dominantie op Android te verkleinen. 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.