Innovatie & Strategie

Apps
Google search in dark mode

Google zoek-app gaat 'dark'

Eind deze week is de dark modus instelbaar op Android en iOS.

Google search in dark mode © Google
20 mei 2020

Eind deze week is de dark modus instelbaar op Android en iOS.

Google heeft een dark modus ontwikkeld voor zijn bekendste mobiele app, de zoekmachine. Deze is vanaf vandaag al beschikbaar in de VS maar de wereldwijde invoering neemt iets meer tijd in beslag.

De dark modus is een snel in populariteit groeiend weergave-'thema' bij veel app-bouwers. De donkere modus springt vaak zuiniger om met energie waardoor de accu langer meegaat op een laadbeurt. Maar meer dan dat, wordt de dark mode vaak gezien als stijlvoller. Ook doet deze rustiger aan voor de ogen, zeker in de avond of bij slechte lichtomstandigheden.

Google heeft een programma waarin het alle apps voorziet van een dark mode. Dat verloopt echter niet heel vlot. Zo hebben Gmail, Google Calendar en Fit al wel een dark mode op Android, maar niet allemaal in hun iOS-versie. En bijvoorbeeld Maps heeft nog helemaal geen donker thema.

Opmerkelijke invoering bij zoek-app

Daarom is het opmerkelijk dat Google aankondigt dat zijn zoek-app - die zich tot nog toe kenmerkt door veel 'functioneel wit' - nu in korte tijd op beide mobiele platformen van de donkere modus wordt voorzien. Wie een Android of iOS op systeemniveau op de dark mode heeft ingesteld, merkt in de loop van deze of volgende week dat de nieuwe layout van de zoekapp zich automatisch aandient. Op app-niveau kan snel worden geschakeld tussen de lichte en de donkere modus.

Het maken van een donkere modus lijkt een kwestie van het aanpassen van wat instellingen in de cascading style sheets (css) van een app of website. Maar consequent doorvoeren van de donkere kleuren heeft vaak een diepere impact dan op het eerste oog het geval lijkt. Daarom nemen de projecten om een dark mode te ontwikkelen vaak lange tijd in beslag.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 25 mei 2020 14:44

Ik begrijp de populariteit daarvan niet, behalve dat mensen schijnen te denken dat het 'vet koel' staat.

Ik was ooit zó blij dat ik vanaf de ouderwetse zwarte-gele of -groene PC-tjes op Unix kon gaan werken. Met grote schermen en gewoon zwart op witte teksten! Wat een verademing.

En nou willen mensen weer in het donker zitten.
Mode is voor mensen zonder smaak.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.