Overslaan en naar de inhoud gaan

Google verwerpt beschuldigingen Brussel

Techreus Google verwerpt de beschuldigingen van de Europese Commissie dat het concern zijn dominante marktpositie op het internet misbruikt. Dat meldde Google donderdag in een reactie op de bijgewerkte bezwaren van de Brusselse autoriteiten die diepgravend onderzoek doen naar het bedrijf.
Europa bliksem
© Shutterstock
Shutterstock

Google zou onder meer zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping bevoordelen boven de concurrentie. Daarnaast zou het rivalen blokkeren.

Volgens Google heeft Brussel onvoldoende bewijs en wordt een groot aantal gebruikers geschaad ten gunste van een "aantal kleine" partijen. Vooral het gegeven dat Brussel in het onderzoek bedrijven als Amazon en eBay niet als concurrenten ziet, is tegen het zere been van de Amerikanen. Daarbij zou Brussel onvoldoende kijk hebben op de markt.

Google ligt ook vanwege vermeende oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android en vanwege zijn advertentiepraktijken onder het vergrootglas van de Brusselse mededingingsautoriteit. Volgens de commissie dringt Google fabrikanten van Android-telefoons op apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn, waaronder Google Search, Google Play of Google Chrome.

Daarnaast klagen ondernemingen over problemen met advertenties op de websites van derde partijen (zoals winkels, maar ook telecombedrijven of kranten) via het Google-platform AdSense for Search.

Uiteindelijk kan Brussel een boete van 10 procent van de jaaromzet opleggen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in