Management

Juridische zaken
Europese vlag bliksem

Google verwerpt beschuldigingen Brussel

Google vindt dat bewijs van machtsmisbruik ontbreekt

© Shutterstock
4 november 2016

Google vindt dat bewijs van machtsmisbruik ontbreekt

Techreus Google verwerpt de beschuldigingen van de Europese Commissie dat het concern zijn dominante marktpositie op het internet misbruikt. Dat meldde Google donderdag in een reactie op de bijgewerkte bezwaren van de Brusselse autoriteiten die diepgravend onderzoek doen naar het bedrijf.

Google zou onder meer zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping bevoordelen boven de concurrentie. Daarnaast zou het rivalen blokkeren.

Volgens Google heeft Brussel onvoldoende bewijs en wordt een groot aantal gebruikers geschaad ten gunste van een "aantal kleine" partijen. Vooral het gegeven dat Brussel in het onderzoek bedrijven als Amazon en eBay niet als concurrenten ziet, is tegen het zere been van de Amerikanen. Daarbij zou Brussel onvoldoende kijk hebben op de markt.

Google ligt ook vanwege vermeende oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android en vanwege zijn advertentiepraktijken onder het vergrootglas van de Brusselse mededingingsautoriteit. Volgens de commissie dringt Google fabrikanten van Android-telefoons op apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn, waaronder Google Search, Google Play of Google Chrome.

Daarnaast klagen ondernemingen over problemen met advertenties op de websites van derde partijen (zoals winkels, maar ook telecombedrijven of kranten) via het Google-platform AdSense for Search.

Uiteindelijk kan Brussel een boete van 10 procent van de jaaromzet opleggen.

1
Reacties
Paul 04 november 2016 10:09

Natuurlijk ontkent Google. Wat had u anders verwacht? Die gaan echt niet zeggen dat Brussel gelijk heeft. ECHTER wat een wrang is in deze zaak is dat Brussel zelf niet geheel vrij gaat. Een aantal jaren geleden was Microsoft de zondebok en moest er zo nodig een vrije keuze (die er al was) worden geforceerd voor andere browser leveranciers, waarbij Google voorop stond. Zo werd Google dus enorm geholpen en nu zitten zij in het beklaagde bankje. De geschiedenis herhaald zich, en zal zich weer herhalen. De vraag is met welk bedrijf in de toekomst.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.