Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Android bespieden

'Google verborg locatievergaring, ook via smartphonemakers'

Google zou Android-toestelmakers onder druk hebben gezet over locatiedata.

© Checkmarx
31 mei 2021

Google zou Android-toestelmakers onder druk hebben gezet over locatiedata.

Managers en ingenieurs van Google waren zich ervan bewust dat de Android-maker het gebruikers moeilijk maakte om hun locatiegegevens privé te houden. Dit komt naar voren uit ongecensureerde rechtbankdocumenten in een rechtszaak van de Amerikaanse staat Arizona. Daarbij zou Google ook smartphonepartners als LG onder druk hebben gezet.

De aanklacht van Arizona tegen Google gaat over het vergaren van locatiedata door Android-toestellen. Eindgebruikers hebben daarbij meerdere mogelijkheden om die datavergaring uit te schakelen, waarvan dan niet altijd duidelijk is of en wanneer locatietracking geheel of gedeeltelijk wordt uitgeschakeld. In de zomer van vorig jaar is uit interne mails en chatconversaties gebleken dat Google-medewerkers de gebruikersinterface hiervoor verwarrend vonden

Uit is niet helemaal uit

Als Android-gebruikers het delen van hun locatie uitschakelden, werd daarmee het volgen van hun locatie door Google niet per sé of geheel uitgeschakeld. Volgens de nu geopenbaarde rechtbankdocumenten ging de ads-firma dan door met het verzamelen van locatiedata. Daarbij zou Google ook de privacy-instellingen moeilijker vindbaar hebben gemaakt.

Ook zou Google zijn Android-partner LG en andere smartphoneproducenten onder druk hebben gezet om hier aan mee te werken, meldt Business Insider nu. De maker van Android, die dat mobiele besturingssysteem gratis weggeeft aan toestelmakers, verdient zijn geld aan online-advertenties. Voor beter gerichte - en dus relatief waardevollere - ads zijn metadata van belang, zoals ook locatiegegevens.

Apps van derden

Uit de rechtbankstukken, die op last van de rechter zijn geopenbaard, komt een beeld naar voren komen dat Google er veel moeite voor heeft gedaan om toch van zoveel mogelijk gebruikers locatiedata te kunnen verkrijgen. Deels ging dit via Android zelf, deels via verschillende instellingsmogelijkheden voor data delen, deels via apps van derden, en deels via smartphonemakers.

Google zou geprobeerd hebben om zijn Android-hardwarepartners te overtuigen dat die ook de locatie-instellingen moesten verbergen voor eindgebruikers. Uit tests met Android-versies waarbij de privacy-instellingen makkelijker te vinden waren, bleek namelijk dat gebruikers die instellingen ook gingen benutten; om minder data over zichzelf prijs te geven.

'Verkeerde voorstelling van zaken'

In een reactie aan The Verge laat Google weten dat de diensten van het bedrijf onjuist worden weergegeven. Volgens de gemailde persverklaring hebben openbaar aanklager Mark Brnovich van de staat Arizona, en concurrenten van Google die deze rechtszaak aanjagen zich buitengewoon ingespannen om een verkeerde voorstelling van zaken te geven. "We hebben altijd privacy-features ingebouwd in onze producten en bieden krachtige bedieningsmiddelen voor locatiedata."

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.