Innovatie & Strategie

Apps
Chromium

Google snijdt andere Chromium-gebaseerde browsers af van extra diensten

Google wil niet voor kosten meelifters opdraaien.

© Chromium
18 januari 2021

Google wil niet voor kosten meelifters opdraaien.

Google legt het gebruik van extra's bovenop de open source Chromium-kern aan banden. Het gaat mogelijk gevolgen hebben voor concurrerende browsers als Microsoft Edge, Opera en een reeks kleinere browsers. De ban gaat binnenkort in.

Google heeft recent ontdekt dat andere browsers die net als Googles eigen Chrome-browser zijn gebaseerd op de open source Chromium-kern, misbruik maken van de infrastructuur die Google heeft gebouwd rond de Chromium-kern. Het gaat om de Click-to-call functie, en om de Sync-service - waarmee gebruikers van de browsers hun bookmarks, contacten en browse-geschiedenis kunnen synchroniseren over verschillende apparaten. Het zijn diensten die alleen bedoeld zijn voor de Chrome-browser. Google zegt het misbruik onlangs te hebben ontdekt bij het uitvoeren van een audit.

De maatregelen die Google vanaf 15 maart toepast, houden een beperking in van het gebruik van sommige API's van Chromium. Daardoor kunnen ook een aantal andere eigenschappen niet meer worden gebruikt. Dit raakt bijvoorbeeld de Spelling API, het Chrome Translate Element en de Contacts API.

Chromium bevat de kerncode

Google is eigenaar van het opensource-project Chromium waarin de kern van de webbrowser wordt ontwikkeld en onderhouden. Google gebruikt Chromium zelf als basis voor zijn Chrome-browser. Inmiddels zijn echter een flink aantal grotere en kleinere browsers ontstaan die ook zijn gebaseerd op de Chromium-kern.

Recent schakelde Microsoft nog over van een bedrijfseigen kerncode naar Chromium als basis voor de Edge-browser die standaard bij Windows 10 wordt geleverd. Inmiddels is dit nieuwe Edge ook uitgekomen voor andere besturingssystemen.

Google-servers gebruiken

Google heeft in Chromium een aantal API's ontwikkeld waarop het bedrijf bouwt voor extra diensten die het in Chrome aanbiedt. Een aantal browserproducenten verwijdert deze Google-specifieke API's en vervangt ze door een eigen variant waarop dan eigen extra dienstverlening kan worden aangesloten. Sommige browsermakers - Google onthult niet welke - maken echter stiekem wel gebruik van de Google API's en belasten daarmee de infrastructuur van Google. Zo zijn gegevens van browsergebruikers op Google-servers geplaatst.

Google heeft de betreffende browserproducenten nu gewaarschuwd. De internetreus geeft deze partijen twee maanden de tijd om hun rommel op te ruimen en om te zorgen voor eigen extra's qua dienstverlening aan eindgebruikers. Na 15 maart wordt de toegang geweigerd.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.