Innovatie & Strategie

Personal Tech
Android 11

Google rolt eerste stabiele versie van Android 11 uit

Android 11 geeft meer controle over privacy en data.

© Google
9 september 2020

Android 11 geeft meer controle over privacy en data.

Google is begonnen met het uitrollen van de eerste stabiele versie van Android 11, de meest recente versie van het besturingssysteem. Gebruikers krijgen met deze versie onder andere meer controle over privacy en data. 

Android 11 komt onder meer met eenmalige machtigingen voor de meest gevoelige sensoren, schrijft Google in een blogbericht. Gebruikers kunnen een app daarmee eenmalig toestemming geven om de microfoon, camera en locatie te gebruiken. De volgende keer dat de app toegang nodig heeft tot deze sensoren, moet het opnieuw om toestemming vragen. 

Daarnaast gaat Android 11 automatisch machtigingen resetten als apps lang niet gebruikt worden. Gebruikers worden daarvan op de hoogte gesteld. De volgende keer dat een app gebruikt wordt, moet er opnieuw toestemming gegeven worden.

Ook voor Enterprise-gebruikers komen er extra privacymaatregelen bij. "Het werkprofiel geeft je IT-afdeling tools om een apparaat te beheren, zonder dat ze je persoonlijke profielgegevens of activiteit op je telefoon kunnen monitoren", aldus Google. Volgens het bedrijf krijgen gebruikers daarmee dezelfde privacybeschermingen op hun zakelijke telefoon als ze op hun privé-apparaat hebben. 

Communicatie

Android 11 krijgt ook diverse updates als het om communicatie gaat. Zo wordt het opnemen van schermen ingebouwd en wordt het mogelijk om te reageren op berichten, zonder naar de berichten-app te moeten gaan. Verder worden gesprekken uit alle berichten-apps voortaan weergegeven in een speciaal onderdeel van het notificatiemenu. Daardoor moet het gemakkelijker worden om gesprekken te beheren. Ook wordt het mogelijk om gesprekken met belangrijke personen prioriteit te geven. 

Google maakt bovendien de communicatie met andere apparaten eenvoudiger. In Android 11 kunnen gebruikers bij al hun slimme apparaten komen door simpelweg de aan-/uitknop lang in te drukken. Meerdere apps openen is dan dus niet meer nodig. Verder kunnen gebruikers sneller wisselen tussen apparaten waar media op wordt afgespeeld. En Android Auto werkt nu draadloos voor alle telefoons met Android 11, mits het voertuig ook compatibel is. 

Android 11 wordt in eerste instantie alleen uitgerold naar een select aantal Pixel-, OnePlus-, Xiaomi-, OPPO- en realme-telefoons. Later komt de update ook naar andere toestellen, al is nog niet bekend wanneer dat precies is. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.