Management

Branche
protest inreisverbod Trump

Google regelt protest tegen inreisverbod VS

Alphabet, het moederbedrijf van Google, regelt het protest van Silicon Valley tegen het Amerikaanse inreisverbod.

7 februari 2017

Alphabet, het moederbedrijf van Google, regelt het protest van Silicon Valley tegen het Amerikaanse inreisverbod.

Alphabet heeft contact met een advocatenkantoor in Washington hierover. Persbureau  Bloomberg meldt dat Alphabet het aanbod van andere bedrijven die mee willen delen in de kosten die Alphabet maakt, accepteert.

Inmiddels zouden er al zo’n 100 techbedrijven zijn die samen bij de rechter het besluit van de nieuwe president Donald Trump aan willen vechten. En dat zijn zeker niet de minste namen: naast Alphabet gaat het onder meer om Facebook, Apple, Microsoft, Snapchat, Twitter, Netflix, Spotify, Dropbox, eBay, LinkedIn, Uber, Airbnb, Tesla, Intel, Pinterest en Wikipedia. Dagelijks sluiten zich nog IT-bedrijven hierbij aan. Amazon doet niet mee, maar heeft laten weten zelf actie te willen voeren tegen het verbod. IBM en Oracle houden zich afzijdig.

Amicus brief deze week ingediend

Google heeft samen met andere technologiebedrijven officieel bezwaar gemaakt tegen Donald Trumps inreisverbod. In een juridisch adviesdocument spreken de bedrijven zich uit over Trumps immigratiebeleid. Bloomberg meldt dat de techbedrijven van plan zijn om de zogenoemde ‘amicus brief’ op zondagnacht bij de Court of Appeals in de Verenigde Staten in te dienen. De brief is ondertekend door 97 techbedrijven. Het document is bedoeld om de rechtbank van advies en context te voorzien en bespreekt Trumps inreisverbod in detail. Het document zorgt ervoor dat alle ondertekenaars tijdens een eventuele rechtszaak vertegenwoordigd zijn.

De bedrijven die het document ondertekend hebben zijn tegen het inreisverbod. Zij erkennen dat het noodzakelijk is om Amerika te beschermen tegen kwaadwillenden, maar ook dat immigranten belangrijk zijn voor het land. “Immigranten hebben veel bijgedragen aan grote ontdekkingen uit het verleden en hebben veel van Amerika’s iconische bedrijven opgericht”, aldus de bedrijven.

Google-protest tegen Trump

Eerder protesteerden Google-medewerkers al tegen Trumps inreisverbod. Tijdens deze anti-Trump demonstratie haalden Google-medewerkers ruim 2 miljoen dollar op voor een crisisfonds, wat daarna nog eens werd verdubbeld door Google zelf. Meer dan tweeduizend werknemers van het bedrijf deden wereldwijd mee aan de demonstratie. CEO Sundar Pichai hield samen met Sergey Brin, een van de oprichters van Google, een demonstratie bij het kantoor van het bedrijf in Mountain View. De topmannen benadrukten dat het hier gaat om “een debat om fundamentele waarden”.

Voorlopig van de baan

Afgelopen vrijdag werd het inreisverbod van Donald Trump opgeheven door een federale rechter. De Amerikaanse regering ging in beroep tegen het opheffen, maar een hogere rechtbank wees dit beroep dit weekend af. Voorlopig lijkt het inreisverbod voor mensen uit de zeven landen in kwestie van de baan te zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.