Development

Apps
Android Pay

Google probeert het nog eens: Android Pay

Google introduceert Android Pay, een dienst waarmee bezitters van een Android-toestel makkelijk betalen door met hun smartphone op een betaalterminal van een verkooppunt te tikken.

© Google
11 september 2015

Google introduceert Android Pay, een dienst waarmee bezitters van een Android-toestel makkelijk betalen door met hun smartphone op een betaalterminal van een verkooppunt te tikken.

Google maakt het er niet eenvoudiger op met mobiel betalen. Google had al Google Wallet. Daarmee konden in één app zowel credit- als debetbetalingen bij een betaalterminal worden gedaan, maar ook kleine bedragen worden uitgewisseld tussen Android-smartphones. Dat laatste is handig bijvoorbeeld bij het uitgaan om even onderling te verrekenen.

Wanneer gebruikers van Google Wallet nu de app updaten wordt deze vervangen door Android Pay. Dit is de nieuwe dienst van Google voor het betalen aan de betaalterminal. Onderling geld uitwisselen kan niet meer. Daarvoor heeft Google echter een nieuwe app die heet... Google Wallet. Deze app kan dan ook alleen maar peer-to-peer-betalingen aan.

Waarom Google de twee functies uit elkaar haalt is niet duidelijk gemaakt. Google had met de gecombineerde betaalapp juist een unieke positie tussen Apple Pay en Samsung Pay - die alleen transacties aan een betaalterminal faciliteren - en initiatieven als Square Cash, Venmo en PayPal die zich juist op de peer-two-peer-betalingen richten.

Google wil de nieuwe Android Pay-app langzaam uitrollen om zo veel mogelijk feedback van klanten te kunnen verwerken in een versie die voor iedereen beschikbaar komt. De eerste proeven worden gedaan met klanten in de VS.

Geen doorslaand succes

Het animo om smartphones te gebruiken voor betalingen, valt overigens nog behoorlijk tegen. Hoewel Apple juicht over de adoptie van deze nieuwe betaalwijze en het marktleiderschap claimt, blijkt uit recent onderzoek dat slechts 13 procent van de iPhone 6-bezitters ooit Apple Pay heeft geprobeerd. Veel mensen blijken geen behoefte te hebben aan de nieuwe betaalwijze en zijn tevreden met hoe ze nu kunnen afrekenen. Onbekendheid met de nieuwe betaalmethode speelt overigens ook een belangrijke rol. Verder geven velen aan dat het onduidelijk is in winkels of ze daar met Apple Pay kunnen betalen.

Ander onderzoek geeft aan dat bezitters van een Apple Watch juist wel enthousiaste gebruikers zijn. Zij geven juist aan op zoek te gaan naar winkels waar Apple Pay te gebruiken is.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.