Development

Software-ontwikkeling
Android 12L

Google presenteert Android 12L voor grotere schermen

Android-update voor tablets, Chromebooks en vouwtelefoons.

28 oktober 2021

Android-update voor tablets, Chromebooks en vouwtelefoons.

Google heeft Android 12L aangekondigd, een update speciaal voor smartphones met een vouwbaar scherm, tablets en Chromebooks. De software maakt beter gebruik van het grotere schermoppervlak dan de huidige Android 12-versie. Begin 2022 moet de update uitkomen, maar een emulator voor ontwikkelaars is per direct te gebruiken.

De Android Studio-sdk bevat al een emulator waarmee ontwikkelaars Android 12L op hun computer kunnen uitproberen. De daadwerkelijke software-update verschijnt volgens Google begin 2022 voor in aanmerking komende vouwsmartphones, tablets en Chromebooks.

Nieuwe toestellen kunnen standaard op Android 12L draaien. Er gaan al langere tijd geruchten dat Google zelf ook een vouwbare Android-smartphone ontwikkelt. Mogelijk komt die Pixel-telefoon tegelijk met de release van Android 12L beschikbaar.

Groter schermoppervlak beter benutten

Google brengt Android 12L uit om het grotere schermoppervlak van vouwbare toestellen, tablets en Chromebooks (die overigens op Chrome OS draaien) beter te benutten. De reguliere Android 12-software is ontwikkeld voor reguliere smartphones en niet geoptimaliseerd voor andere schermformaten. Android 12L wel en deelt veel software-elementen op in twee kolommen. Zo ziet de gebruiker links de algemene lijst met instellingen van zijn toestel en rechts de details van het gekozen tabblad.

Ook het snelle instellingenscherm is links in plaats van over de hele breedte zichtbaar, waardoor er rechts ruimte ontstaat voor een kolom met meldingen. 

Multitasken 

Google voert in Android 12L ook veranderingen door in het multitasken. Android 12L introduceert een taakbalk om eenvoudiger van app te wisselen en biedt betere ondersteuning om twee apps naast elkaar te gebruiken.

Lang niet alle apps zijn daar technisch voor geoptimaliseerd. Google stelt daarom tools beschikbaar aan smartphonefabrikanten om niet-geoptimaliseerde apps automatisch beter tot hun recht te laten komen in de split view-weergave. Fabrikanten kunnen bijvoorbeeld de standaard beeldverhouding van apps veranderen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.