Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-personeel staakt om seksuele intimidatie

Internetgigant Google kampt met interne ophef onder werknemers over misstanden binnen het bedrijf. Seksuele intimidatie, wangedrag én op hoog niveau afdekken daarvan. De bedrijfstop heeft al excuses aangeboden, maatregelen genomen én meer actie beloofd. Toch is vandaag de #GoogleWalkout.
Google-personeelsstaking
© Google Walkout
Google Walkout

Vandaag is wereldwijd de dag dat Google-werknemers worden opgeroepen om 'het kantoor uit te lopen'. Het gaat om een protestactie om het werk bij de technologiereus neer te leggen, om zo een duidelijk signaal af te geven dat wangedrag door topmanagers niet door de beugel kan. Hierbij hebben de protesterende Googlers ook een concreet eisenpakket, waaronder het afschaffen van verplichte arbitrage bij arbeidsconflicten over intimidatie en discriminatie.

De organisators van de Google Walkout for Real Change laten aan The New York Times weten dat zeker 1500 mensen, vooral vrouwen, meedoen aan deze staking. In Aziatische landen is de #GoogleWalkout-actie al begonnen.

Verzwijgen en vertrekpremies

Deze staking is in reactie op de recente onthulling door The New York Times dat hooggeplaatste Google-bestuurders, waaronder Android-schepper Andy Rubin, zich schuldig zouden hebben gemaakt aan seksuele intimidatie. Daarbij zou dit ongepaste gedrag in de doofpot zijn gestopt, waarna opstappende topmanagers nog vertrekpremies meekregen.

Google-CEO Sundar Pichai heeft eerder deze week in een interne mail aan werknemers de kwestie al aangesneden. Hij biedt excuses aan, stelt de woede en teleurstelling van werknemers zelf ook te voelen, en belooft meer maatregelen.

Daarbij meldt Pichai nog dat Google in de afgelopen twee jaar 48 mensen heeft ontslagen, waaronder 13 senior managers, voor seksuele intimidatie. "Geen van die mensen heeft een vertrekregeling gekregen", aldus Pichai in de memo aan werknemers. Ook is er geen vertrekbonus meegegeven aan managers die uit zelf zijn vertrokken in het kader van een onderzoek naar seksuele intimidatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in