Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-personeel gaat opnieuw tekeer tegen bedrijfsbeleid

De onenigheid draait om een regeltje waarmee de juristen van Google het personeel onmogelijk wil maken om de systemen en faciliteiten van Google te gebruiken voor het organiseren van protest.
Google-personeelsstaking
© Google Walkout
Google Walkout

Aanleiding voor de woede komt voort uit het protest dat Google-werknemers in november organiseerden naar aanleiding van sexueel ongewenst gedrag door het management van Google. De juristen hebben daarop in een zaak die dienden voor de National Labor Relations Board beargumenteerd dat het niet is toegestaan dat werknemers de bedrijfs-e-mail en andere infrastructuur gebruiken om bijvoorbeeld petities rond te sturen.

Google doet het huidige incident af als een 'over-interpretatie' van een juridisch document. "Wij zijn helemaal niet van plan regels te veranderen", zegt het bedrijf nu in een verklaring. "Dit was onderdeel van een juridisch verweer en ingebracht als een van de vele verweren in antwoord op de aanklacht. "

De werknemers zien dat echter anders, blijkt uit een artikel op nieuwsdienst Bloomberg. De juridische argumentatie is volgens hen een directe aanval op hun recht zich te organiseren. "Google is er op uit om ons het zwijgen op te leggen op een moment dat onze stemverheffing belangrijker is dan ooit", zegt de Google Walkout in een verklaring.

De vrees is dat het ene zinnetje een opmaat is om de bescherming van werknemers in de hele VS af te breken. Tijdens de Obama-regeerperiode is juist een regel ingesteld die werkgevers verbiedt om maatregelen te nemen tegen werknemers die bedrijfssystemen gebruiken voor het organiseren van protesten of het oproepen om naar vakbondsbijeenkomsten te komen. De regering Trump zou volgens ingewijden niet erg gecharmeerd zijn van die regeling. Het precendent dat Google nu creëert zou wel eens een aanleiding kunnen zijn om die bescherming op te heffen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in