Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-moeder staakt prestigieus Project Loon

Google-moeder Alphabet trekt de stekker uit het prestigieuze project waarmee het bedrijf met ballonnen in de stratosfeer internetverbinding wilde brengen op afgelegen plekken.
Project Loon
© Project Loon
Project Loon

Project Loon was een van de hoogrisico-projecten die Alphabet ontwikkelde bij dochteronderneming X, the moonshot factory. Van de projectleiding zijn de afgelopen jaren veel berichten gekomen over positief verlopen proeven met de ballonnen. De reden om toch een punt te zetten achter de verdere ontwikkeling is dat de weg naar commerciële levensvatbaarheid toch veel langer en risicovoller is dan werd gehoopt, zegt captain of moonshots Astro Teller in een blog.

Alphabet werkt al zeven jaar aan het project. Aanvankelijk volledig onder de vleugels van X, en in 2018 werd het zelfs een zelfstandig bedrijf onder de Alphabet-paraplu. Inmiddels heeft het bedrijf 35 ballonnen in actie in Kenia die een commerciële dienstverlening leveren in een gebied dat zo'n 50.000 vierkante kilometer beslaat. Ook is met behulp van de ballonnen tijdelijke internetvoorziening opgezet bij rampen in Puerto Rico en Peru.

De komende maanden zal de dienstverlening in Kenia worden afgebouwd. Er wordt zo'n 10 miljoen dollar vrijgemaakt voor bedrijven en non-profitorganisaties die daardoor hun internetverbinding weer kwijtraken. Het geld is bedoeld om alternatieve internetverbindingen op te zetten, maar ook voor het stimuleren van ondernemerschap en onderwijs.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in