Management

Privacy
spionage

'Google misbruikt data van apps van derden'

Android Lockbox ingezet om eigen concurrerende apps te verbeteren.

© CC0 - Pixabay,  geralt
27 juli 2020

Android Lockbox ingezet om eigen concurrerende apps te verbeteren.

Google verzamelde vanaf 2013 gevoelige gebruiksdata van concurrerende apps op Android-smartphones bij de ontwikkeling van de eigen apps. Zo zijn deze gegevens bijvoorbeeld gebruikt  voor de introductie van een Google-alternatief voor de populaire TikTok-app in India, stellen ingewijden. 

Een woordvoerder van Google geeft tegenover Ars Technica aan dat het verzamelen van informatie over appgebruik inderdaad plaatsvindt, maar dat alle appontwikkelaars - dus ook buiten Google - toegang hebben tot die gegevens. Volgens bronnen die The Information sprak heeft Google via de API echter toegang tot veel meer informatie dan wordt doorgegeven aan appontwikkelaars die voor derden werken. Dat laatste wordt ontkent door de Google-woordvoering. Appgebruikers zouden ook volledig in controle zijn over welke gegevens met de appontwikkelaars worden gedeeld.

Wanneer de beschuldigingen die The Information publiceerde, waar zijn, leidt dat opnieuw tot vragen over concurrentiewerend gedrag van Google. Het bedrijf is al vaker op de vingers getikt. Maar ook de andere techbedrijven blijken de grenzen op te zoeken van wat is toegestaan met de gegevens van gebruikers van hun platform. Zo liet Facebook het verkeer op de VPN Onavo analyseren.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.