Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google misbruikt data van apps van derden'

Google verzamelde vanaf 2013 gevoelige gebruiksdata van concurrerende apps op Android-smartphones bij de ontwikkeling van de eigen apps. Zo zijn deze gegevens bijvoorbeeld gebruikt voor de introductie van een Google-alternatief voor de populaire TikTok-app in India, stellen ingewijden.
spionage
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Een woordvoerder van Google geeft tegenover Ars Technica aan dat het verzamelen van informatie over appgebruik inderdaad plaatsvindt, maar dat alle appontwikkelaars - dus ook buiten Google - toegang hebben tot die gegevens. Volgens bronnen die The Information sprak heeft Google via de API echter toegang tot veel meer informatie dan wordt doorgegeven aan appontwikkelaars die voor derden werken. Dat laatste wordt ontkent door de Google-woordvoering. Appgebruikers zouden ook volledig in controle zijn over welke gegevens met de appontwikkelaars worden gedeeld.

Wanneer de beschuldigingen die The Information publiceerde, waar zijn, leidt dat opnieuw tot vragen over concurrentiewerend gedrag van Google. Het bedrijf is al vaker op de vingers getikt. Maar ook de andere techbedrijven blijken de grenzen op te zoeken van wat is toegestaan met de gegevens van gebruikers van hun platform. Zo liet Facebook het verkeer op de VPN Onavo analyseren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in