Management

Juridische zaken
Europees hof

Europese rechters buigen zich over miljardenboete Google

Boete wegens concurrentiewerend gedrag mogelijk van de baan.

© Hof van Justitie van de Europese Unie
12 februari 2020

Boete wegens concurrentiewerend gedrag mogelijk van de baan.

De rechtszaak van Google en moederbedrijf Alphabet om een Europese boete van 2,42 miljard euro ongedaan te krijgen, begint woensdag met een hoorzitting bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg.

Er zijn drie dagen voor uitgetrokken. Wanneer het hof uitspraak doet, is nog onbekend.

De Europese Commissie legde de boete in juni 2017 op omdat mensen die Googles zoekmachine gebruikten om producten te zoeken in webwinkels als eerste de resultaten van de eigen prijsvergelijker Google Shopping gepresenteerd kregen. Die vermeende bevoordeling van de eigen prijsvergelijkingsdienst vormde volgens de Brusselse toezichthouder een inbreuk op de mededingingsregels.

De Europese Commissie heeft het Amerikaanse techbedrijf meer boetes opgelegd. Zo kreeg Alphabet in juli 2018 een recordboete van 4,34 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. In maart vorig jaar volgde een boete van 1,49 miljard euro omdat het bedrijf met zijn advertentiedienst AdSense misbruik zou hebben gemaakt van zijn sterke marktpositie. Google heeft ook deze boetes aangevochten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.