Google mag met zelfsturende auto's de weg op

8 mei 2012
Google heeft van de staat Nevada officieel toestemming gekregen om met autonoom sturende auto's over de openbare weg te rijden. Google testte de auto's al langer uit maar met een bestuurder die onmiddellijk in kon grijpen

Google stuurt het liefst een blinde met de auto op pad, maar dat mag nog niet. De staat Nevada heeft aan de licentie een aantal voorwaarden gekoppeld. Zo moeten er minimaal twee mensen in de auto zitten van wie er één op de plek van de bestuurder zit en één die de controle over de auto kan overnemen, mocht er toch iets misgaan.  

Verder moet Google 1 miljoen dollar achter de hand houden voor eventuele schadeclaims en het bedrijf moet heel duidelijk maken waar het de autonoom rijdende auto's de weg op stuurt. Ook krijgen de zelfsturende auto's een nummerplaat die duidelijk afwijkt van reguliere auto's.

Administratief proces kostte tijd

Google heeft zich veel moeite moeten getroosten voor het bedrijf de licentie kreeg. Zo is er op initiatief van Google een wet opgemaakt die het uitgeven van de licentie mogelijk maakt. Die wet werd vorig jaar in juni door het parlement van Nevada aangenomen. 

De zelfsturende auto is een van de persoonlijke interesses van Google-oprichter Sergey Brin. Hij ziet veel toepassingen voor de technologie zoals in het afleveren van pakketjes en taxivervoer. Het kan ouderen en mensen met een handicap veel meer bewegingsvrijheid geven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.