Innovatie & Strategie

Netwerken
Starlink

Google maakt clouddiensten toegankelijk via Starlink-internet van SpaceX

Starlink deels beschikbaar in Nederland.

Starlink satelliet © Shutterstock AleksandrMorrisovich
14 mei 2021

Starlink deels beschikbaar in Nederland.

SpaceX gaat grondstations voor zijn Starlink-internet in Google's datacenters plaatsen. Op die manier moeten de clouddiensten van Google ook toegankelijk worden via de internetsatellieten van Starlink. 

Starlink heeft inmiddels 1.500 satellieten in de lucht om gebieden op aarde van internet te voorzien. Het netwerk is onder meer bedoeld om gebruikers in afgelegen gebieden toegang te bieden tot het internet. Door nu met Google samen te gaan werken, moet ook het cloudnetwerk van de internetgigant toegankelijk worden voor dit soort gebruikers, schrijft Google in een aankondiging. Volgens het bedrijf is het daardoor mogelijk om "kritieke enterprise-applicaties" naar vrijwel iedere locatie te brengen. 

Om de cloud toegankelijk te maken voor deze gebruikers, gaat SpaceX grondstations in de datacenters van Google zetten. Die grondstations maken weer verbinding met de satellieten van SpaceX. "Dit is uniek. Ik denk niet dat zoiets ooit eerder gedaan is", zegt Bikash Koley, het hoofd van netwerken bij Google, tegenover CNBC. "De potentie van deze technologie werd erg duidelijk. De combinatie van de cloud met een universele, veilige verbinding, is een krachtige combinatie." 

Starlink in Nederland

Het Starlink-netwerk lijkt sinds donderdag ook voor het eerst deels beschikbaar te zijn in Nederland. Volgens Tweakers hebben meerdere gebruikers uit de regio Den Bosch en Den Haag gemeld dat ze internet via Starlink kunnen krijgen. Volgens mails van het bedrijf aan deze klanten gaat het echter nog om een beperkt aanbod.

Hoewel Starlink zelf geen uitspraken doet over de gebieden waar het nu aanwezig is, kunnen gebruikers op de site van Starlink wel zien of de dienst al beschikbaar is op hun adres. Daaruit blijkt dat het satellietnetwerk inderdaad al wel in Den Haag beschikbaar is, maar bijvoorbeeld nog niet in Utrecht. In de gebieden waar de dienst nog niet beschikbaar is, krijgen gebruikers een bericht te zien dat Starlink hier halverwege 2021 beschikbaar wordt. 

Gebruikers betalen 99 euro per maand voor Starlink. Bij aanschaf van de dienst moet echter ook een hardwarekit van 499 euro gekocht worden en moeten leveringskosten van 60 euro betaald worden. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.