Management

Juridische zaken
Google

Google krijgt Franse boete van 150 miljoen euro

Google misbruikte machtspositie op advertentiemarkt.

© Flickr Open Grid Scheduler
20 december 2019

Google misbruikte machtspositie op advertentiemarkt.

Google heeft in Frankrijk een boete van 150 miljoen euro gekregen van de mededingingsautoriteit in het land. Volgens die autoriteit misbruikte het bedrijf zijn machtspositie op de arbeidsmarkt voor oneerlijke concurrentie. Het is de derde keer in een jaar tijd dat Google een boete krijgt in Frankrijk.

Volgens de Franse mededingingswaakhond is Google onduidelijk over zijn beleid over Google Ads, het advertentieplatform van het bedrijf, zo schrijft de waakhond op zijn website. Daarnaast zou het beleid op een "oneerlijke en willekeurige manier" toegepast worden. 

Google moet dan ook niet alleen een boete betalen, maar ook meer duidelijkheid geven over hoe besloten wordt of een account gesloten moet worden of niet. Daarnaast moet het beleid verduidelijkt worden en moeten er maatregelen genomen worden om schendingen van dat beleid te voorkomen. 

De internetgigant laat tegenover Reuters weten in beroep te gaan tegen de boete.

Drie Franse boetes

Google kreeg dit jaar al twee keer eerder een boete uit Frankrijk. In januari werd het bedrijf door de Franse privacywaakhond CNIL op de vingers getikt, omdat het gebruikers onjuist informeerde over de manier waarop de data van nieuwe gebruikers verzameld wordt. Google moest daarvoor een AVG-boete van 50 miljoen euro betalen. 

De internetgigant schikte verder in september over een zaak over belastingontduiking in Frankrijk. Het bedrijf schoof tussen 2011 en 2016 te veel inkomsten naar zijn Ierse dochter, waardoor het in Frankrijk te weinig belasting betaalde. Niet alleen moest Google 465 miljoen euro aan achterstallige belastingen betalen, maar ook een schikking van 500 miljoen euro. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.