Overslaan en naar de inhoud gaan

Google koopt mysterieuze smartwatch-techniek van Fossil

Smartwatchmaker Fossil verkoopt een deel van zijn R&D-personeel en technologie aan Google. Volgens de bedrijven gaat het om een techniek die ‘de markt kan veranderen’ en de komende tijd verder ontwikkeld wordt. Met de overname is veertig miljoen dollar gemoeid.

Dat maken de partijen vrijdag bekend. Fossil blijft bestaan als een onafhankelijk bedrijf, dat al jaren smartwatches verkoopt via veertien horlogemerken. De organisatie ontwikkelt naar eigen zeggen een ‘geavanceerde technologie die de potentie heeft om het bestaande smartwatchplatform te verbeteren’. Om wat voor techniek het gaat, houdt Fossil voor zich. Google neemt de intellectuele eigendomsrechten van de techniek over, inclusief een deel van het bijbehorende R&D-personeel. Om hoeveel medewerkers het gaat, willen de bedrijven niet zeggen. Fossil stelt dat het na de verkoop meer dan tweehonderd R&D-personeelsleden overhoudt.

Fossil-techniek moet Wear OS verbeteren

De Fossil-medewerkers gaan de mysterieuze smartwatch-techniek verder ontwikkelen bij Google’s Wear OS-team. Wear OS is een op Android gebaseerd besturingssysteem voor slimme horloges. Google ontwikkelt de software al jaren, maar grote successen blijven uit. Dit komt deels omdat maar weinig – grote – merken Wear OS op hun slimme smartwatches installeren. Apple en Samsung, de bedrijven die de meeste slimme horloges verkopen, verkiezen eigen software boven die van Google. Google wil de technologie en kennis van Fossil gebruiken om Wear OS te verbeteren.

Google nam eerder deel HTC over

Hoewel Google met regelmaat bedrijven volledig inlijft, is het ook niet vreemd met gedeeltelijke overnames. Zo kocht de techgigant twee jaar geleden voor 1,1 miljard dollar zo’n tweeduizend R&D-medewerkers van de noodlijdende telefoonfabrikant HTC. Ook kreeg Google een niet-exclusieve licentie voor al het intellectueel eigendom van de Taiwanese elektronicamaker. Met deze overname versterkte Google zijn eigen hardware-afdeling, die onder andere Chromebooks en Pixel-smartphones ontwikkelt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in