Overslaan en naar de inhoud gaan

Google investeert in datacenter Eemshaven

De beheerder van de haven - Groningen Seaports - maakte een dag eerder al bekend dat een internationale onderneming voor "honderden miljoenen" gaat investeren in de Eemshaven. De investering is volgens de woordvoerder "zeer goed voor de werkgelegenheid". Het project levert volgens Google meer dan 150 permanente nieuwe banen op voor de provincie Groningen. In 2016 wordt begonnen met de bouw van het datacenter, dat in 2017 klaar moet zijn.
Google zoeken
© Google
Google

Volgens het ministerie van Economische Zaken koos Google voor Nederland omdat het op een wereldwijd internetknooppunt ligt. Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland. Minister Henk Kamp is blij met de stap van de zoekmachinegigant. "Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen."

Dus toch niet Apple

Gisteren meldde het Dagblad van het Noorden nog dat het hoogstwaarschijnlijk om Apple zou gaan, maar dat blijkt dus niet juist te zijn. Het is Google dat miljoenen euro's investeert in het Groningse gebied. Het zou gaan om een rekencentrum met een omvang van 40 hectaren, omgerekend ongeveer 80 voetbalvelden. Enige jaren terug vestigde Google ook al een eigen datacentrum in het gebied. Daar werd toen uitermate geheimzinnig over gedaan.

Aan de Groningse noordkust komt een breedbandige glasvezelkabel aan land en wordt voldoende energie opgewekt, wat twee belangrijke voorwaarden zijn voor de bouw van een datacentrum. Om die redenen koos Microsoft voor de bouw van een groot datacentrum in de Wieringermeer.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in