Development

Software-ontwikkeling
Java logo

Google gooit Oracles Java-api's de deur uit

Google noemt een andere reden dan de claim van Oracle voor dit besluit

30 december 2015

Google noemt een andere reden dan de claim van Oracle voor dit besluit

Google voert een lang, verbitterd gevecht met Oracle over Java-elementen in Android, en lijkt aan de verliezende hand. Nu vervangt het in de volgende Android-versie de Java-api's door de opensourcevariant OpenJDK.

Google zelf legt voor de beslissing de link met de rechtszaak tegen Oracle niet. De overstap op OpenJDK past beter bij het karakter van Android, dat zelf immers ook open source is, zegt Google. Daardoor ontstaat één gemeenschappelijke codebasis voor ontwikkelaars van apps en services, zegt Google.

Dat verklaart op zich natuurlijk niet waarom Google nu de beslissing heeft genomen. Google had al veel eerder de overstap kunnen maken. Desgevraagd motiveert Google dat tegenover VentureBeat met een verwijzing naar de ontwikkelingsgang van Java 8, waar Oracle zwaar zijn stempel op drukte. Door zijn inspanningen te concentreren op OpenJDK, kunnen de Google-ontwikkelaars een grotere bijdrage leveren aan de verbetering daarvan, verklaart Google.

Conflict met Oracle

De beslissing heeft in ieder geval potentieel wel effect op het conflict met Oracle. Als Oracle in het gelijk wordt gesteld, blijft de schadevergoeding die wordt toegekend beperkt tot de Android-versies die nu op de markt zijn. Op dit moment staat Oracle op winst. In mei 2014 verwierp een rechtbank Googles verweer dat application programming interfaces (api's) niet auteursrechtelijk beschermd kunnen worden. Google krijgt dankzij het Amerikaanse hooggerechtshof nog wel een tweede kans om op dat punt zijn juridische gelijk te halen, en daarmee de rechtszaak te beëindigen.

Volgens sommigen wijst de overstap op OpenJDK erop dat Google en Oracle de zaak gaan schikken. Bij gebrek aan valide reden om het juist nu te doen, zou je het in ieder geval kunnen lezen als een erkenning van Google dat winst in de rechtszaak met Oracle ver weg is.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.