Management

Apps
Android-apps voor kids

Google gaat strijd aan met stiekeme locatiebepaling

Eind dit jaar worden apps geweerd uit de Play Store die stiekem locatiegegevens in de achtergrond verzamelen.

© Google
24 februari 2020

Eind dit jaar worden apps geweerd uit de Play Store die stiekem locatiegegevens in de achtergrond verzamelen.

Google gaat strenger controleren op het verzamelen van locatiegegevens door apps. Vanaf begin augustus moeten alle apps die in de achtergrond aan positiebepaling doen door een nieuw beoordelingsproces. Vanaf november geldt dat voor alle apps.

Vanaf mei kunnen ontwikkelaars al zelf een review aanvragen. Tijdens de nieuwe beoordeling kijken de reviewers van Google of de app wel echt de locatiegegevens nodig heeft voor zijn werking. Als voorbeeld noemt Google dat het prima is als een social media app de mogelijkheid biedt aan de gebruiker om zijn locatie permanent aan vrienden door te geven. Maar het is onzinnig dat de app van een winkel permanent zoekt welke vestiging het dichtst in de buurt is. In ieder geval moet de app daar nadrukkelijk toestemming van de gebruiker voor vragen.

Google volgt Apple

Met de introductie van Android 10 kregen gebruikers al de mogelijkheid aan te geven dat apps alleen locatiegevens mochten gebruiken wanneer ze actief (in de voorgrond) zijn. Vanaf Android 11 is er ook de mogelijkheid om eenmalig toestemming te geven. Alle apps moeten straks toestemming vragen wanneer ze locatiegegevens willen gebruiken.

Google volgt daarmee maatregelen die Apple eerder nam om het ongebreideld verzamelen van locatiegegevens tegen te gaan. Vanaf iOS 13 hebben gebruikers al de mogelijkheid om een app eenmalig toestemming te geven de positiegegevens te benaderen. Bovendien kan iOS-apparatuur herinneringen geven dat apps locatiegegevens verzamelen.

Google geeft nu aan dat ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor alle locatiebepalingen, ook wanneer deze meeliften met het gebruik van software development kits (SDK's) of code-libraries.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.