Innovatie & Strategie

Branche
Trump

Google, Facebook, Amazon steunen Trump tegen Franse techtaks

Techtitanen sluiten zich aan bij president Donald Trump tegen digitaks Frankrijk.

president Donald Trump © Whitehouse.gov
19 augustus 2019

Techtitanen sluiten zich aan bij president Donald Trump tegen digitaks Frankrijk.

ICT-reuzen Google, Facebook en Amazon leggen vandaag formele verklaringen af in Washington ter steun van Amerikaanse tegenmaatregelen voor de Franse digitaks. De regering Trump hekelt de actie van Frankrijk om extra belasting te heffen specifiek op grote, internationale techbedrijven. President Trump zou zelfs importheffingen op Franse wijn overwegen, wat EU-brede taksatie zou kunnen betekenen.

De zogeheten digitaks die Frankrijk invoert is volgens de voorbereide verklaring van Google een abrupt afstappen van lang geleden opgestelde belastingregels, meldt persbureau Bloomberg vandaag. De Franse stap, die volgt op mislukt EU-werk aan een algemene techtaksatie, zou oneerlijk gericht zijn op een subset van bedrijven. Een afgevaardigde van Google legt vandaag een verklaring af over de Franse kwestie, en de intentie van de regering Trump om tegenmaatregelen te nemen. Ook techtitanen Facebook en Amazon staan ingepland om formele verklaring hierover te geven aan de Amerikaanse overheid.

Handelsoorlog met EU?

De Franse belastingmaatregel is afgelopen maand door de Franse president Emmanuel Macron geratificeerd. De Amerikaanse president Donald Trump heeft hier van te voren al flink tegen gefulmineerd. Hij dreigt met tegenmaatregelen, die vooralsnog onbekend zijn. In een tweet eind juli gaf Trump al aan Franse wijn op het oog te hebben; om die te takseren. Maar ook andere goederen zouden belast kunnen worden. Amerikaanse politici zijn behoorlijk eensgezind in hun reactie op de Franse digitaks. De daarmee op de korrel genomen grote techbedrijven scharen zich hierbij.

Aangezien Frankrijk lid is van de Europese Unie zou een eventuele importheffing voor dat land ook het hele EU-blok kunnen raken. De Amerikaanse overheid voert momenteel een zogeheten 301-onderzoek uit (vernoemd naar sectie 301 van de Handelswet uit 1974) naar mogelijk oneerlijke aanpak door Frankrijk. De regering Trump heeft datzelfde middel eerder al aangegrepen om importheffingen op te leggen aan goederen vanuit China. De huidige handelsoorlog met dat Aziatische land is daar uit voortgekomen en raakt Amerikaanse tech-leveranciers maar ook ICT-gebruikers wereldwijd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.