Google en Apple traceren ook computers

27 april 2011
De verzamelwoede van Google en Apple beperkt zich niet tot de locatiegegevens van mobiele telefoons. Ook van laptops worden gegevens gehaald die informatie geven over de positie van het apparaat.

Apple haalt gegevens van Macs - draaiende op Snowleopard - over de wifi-netwerken waar de computer mee is verbonden. Google doet dat al sinds 2009 met behulp van de Google searchbar en met de Chrome-browser. Apple verzamelt ook gegevens via de Safari 5-browser.

Deze nieuwe informatie over de verzamelwoede van beide bedrijven kwam The Wall Street Journal op het spoor door een interview met een productmanager van Google en een briefwisseling tussen Apple-vertegenwoordigers en Amerikaanse toezichthouders. Vorige week werd duidelijk dat Apple en Google alle iOS- en Android-gebaseerde apparatuur locatiegegevens laten registereren.

Toestemming is geregeld, zeggen Apple en Google
Beide bedrijven zeggen de informatie te anonimiseren op een manier die zorgt dat de gegevens niet zijn te herleiden tot een specifieke gebruiker. Ook staat in de algemene privacyvoorwaarden dat locatiegegevens verzameld kunnen worden.

De gegevens worden gebruikt voor het bouwen van een nauwkeurige kaart van alle wifi-netwerken ter wereld. Die kan later weer gebruikt worden voor een nauwkeuriger plaatsbepaling in aanvulling op GPS en de driehoeksmeting in het mobiele netwerk. Vervolgens kunnen adverteerders hun uitingen beter afstemmen op de omgeving en het verplaatsingsgedrag van hun potentiële klanten.

Lokale advertenties zijn groeimarkt
De markt voor lokale advertenties groeit naar verwachting de komende jaren spectaculair. Frost & Sullivan schat de waarde van deze advertentiemarkt in 2015 op 2,5 miljard dollar. Voor het verzamelen van de locatiegegevens worden alle middelen ingezet. Apple zette aanvankelijk het bedrijf Skyhook Wireless in, een specialist in locatiebepaling via wifi-netwerken. Skyhook heeft met zo'n 500 auto's voorzien van wifi-antennes alle belangrijke steden in de Verenigde Staten, Europa en grote delen van Azië afgereden om de netwerken in kaart te brengen.

StreetView-auto's gingen te ver
Google probeerde dat later ook door de auto's die op weg waren voor de beelden van de StreetView-aanvulling op Google Maps, ook wifi-gegevens te laten registreren. Daar stopte het bedrijf ijlings mee toen bekend werd dat niet alleen de locatiegegevens van de netwerken werden opgeslagen, maar ook de informatie die over die netwerken werd verstuurd. Google verzamelt die gegevens inmiddels via de telefoons met het Android-besturingssysteem.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.