Beheer

Security
Chrome

Google Chrome 90 gebruikt standaard HTTPS in adresbalk

Wijziging verbetert beveiliging én laadsnelheden. 

© Google
24 maart 2021

Wijziging verbetert beveiliging én laadsnelheden. 

Google Chrome gaat vanaf versie 90 standaard HTTPS gebruiken in zijn adresbalk, in plaats van HTTP. De wijziging komt nu pas, omdat veel websites in het verleden nog geen HTTPS ondersteunden. Daar is inmiddels verandering in gekomen.

Gebruikers die een webadres invullen in de adresbalk van Google Chrome, nemen 'https://' of 'http://' vaak niet mee in de url. De browser kiest daarom zelf automatisch een protocol om verbinding te maken. In het verleden was dat standaard 'http://', omdat veel websites nog geen HTTPS ondersteunden. Maar vanaf Chrome 90 wordt automatisch 'https://' gebruikt. 

Google zegt in een blogbericht dat dit niet alleen veiliger is - de verbinding wordt namelijk versleuteld - maar dat hiermee ook de initiële laadsnelheid van websites die HTTPS ondersteunen verbeterd wordt. Chrome maakt namelijk direct verbinding met het HTTPS-endpoint, zonder dat het van 'http://' omgeleid moet worden naar 'https://'. 

Automatisch terugvallen op HTTP

Websites die nog geen HTTPS ondersteunen, hebben weinig last van de verandering. Google zegt dat Chrome automatisch terugschakelt naar HTTP als de pogingen via HTTPS mislukken. Dit is ook het geval als er problemen met certificaten of verbindingsproblemen zijn. 

De wijziging wordt automatisch uitgerold naar Chrome Desktop en Chrome for Android in versie 90, dat in april verschijnt. De update voor Chrome op iOS volgt "snel", aldus Google. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.