Overslaan en naar de inhoud gaan

Google Chrome 90 gebruikt standaard HTTPS in adresbalk

Google Chrome gaat vanaf versie 90 standaard HTTPS gebruiken in zijn adresbalk, in plaats van HTTP. De wijziging komt nu pas, omdat veel websites in het verleden nog geen HTTPS ondersteunden. Daar is inmiddels verandering in gekomen.
Chrome logo
© Google
Google

Gebruikers die een webadres invullen in de adresbalk van Google Chrome, nemen 'https://' of 'http://' vaak niet mee in de url. De browser kiest daarom zelf automatisch een protocol om verbinding te maken. In het verleden was dat standaard 'http://', omdat veel websites nog geen HTTPS ondersteunden. Maar vanaf Chrome 90 wordt automatisch 'https://' gebruikt.

Google zegt in een blogbericht dat dit niet alleen veiliger is - de verbinding wordt namelijk versleuteld - maar dat hiermee ook de initiële laadsnelheid van websites die HTTPS ondersteunen verbeterd wordt. Chrome maakt namelijk direct verbinding met het HTTPS-endpoint, zonder dat het van 'http://' omgeleid moet worden naar 'https://'. 

Automatisch terugvallen op HTTP

Websites die nog geen HTTPS ondersteunen, hebben weinig last van de verandering. Google zegt dat Chrome automatisch terugschakelt naar HTTP als de pogingen via HTTPS mislukken. Dit is ook het geval als er problemen met certificaten of verbindingsproblemen zijn. 

De wijziging wordt automatisch uitgerold naar Chrome Desktop en Chrome for Android in versie 90, dat in april verschijnt. De update voor Chrome op iOS volgt "snel", aldus Google. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in