Overslaan en naar de inhoud gaan

Google brengt z'n 3e OS uit, eerst voor smarthome

Google heeft zijn lang in ontwikkeling zijnde derde besturingssysteem officieel uitgebracht. Fuchsia is van de grond af aan nieuw opgebouwd en komt nu uit als update voor de eerste generatie Nest Hub uit 2018. In eerste instantie wordt de functionaliteit niet veranderd, maar de basis wordt gelegd voor toekomstige ontwikkeling.
Google fuchsia

Fuchsia is al bijna vijf jaar in ontwikkeling bij Google, en wordt door sommige analisten gezien als eventuele vervanger voor Android. Dat eerste besturingssysteem van de internetgigant is gebaseerd op een combinatie van Linux en Java. Deze componenten zijn open source, maar Java-eigenaar Oracle heeft Googles kopiëren van zijn API's (application programming interfaces) aangevochten. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in april dit jaar Google 'vrijgesproken'.

Stilletjes uitgebracht

De komst van het volledig nieuwe besturingssysteem gebeurt met opvallend weinig fanfare. Leden van het ontwikkelteam hebben de release op social media genoemd, maar Google heeft geen formele aankondiging gedaan of groots evenement gehouden. Op ontwikkelaarsconferentie Google I/O vorige week is Fuchsia ook niet genoemd.

De uitrol naar de oudere Nest Hub is wel officieel bevestigd aan technieuwssite 9to5Google. Die eerste generatie van smarthome-apparaat Nest Hub krijgt Fuchsia ter vervanging van het Cast OS in die Google-hardware. Cast OS is net als Android en Chrome OS gebaseerd op Linux. Fuchsia gebruikt een door Google intern ontwikkelde microkernel, genaamd Zircon.

Van Java naar Flutter?

Deze OS-wissel geeft gebruikers niet gelijk nieuwe of verbeterde functionaliteit, en ook geen veranderde gebruikersinterface. De installatie op dit device met 7 inch scherm lijkt dus een voorzichtige test. Voor de gebruikersinterface én voor apps gebruikt Fuchsia de programmeertaal Flutter, die ook op Android draait én iOS en zelfs op het web. Dit kan een flinke vergemakkelijking zijn voor een eventuele toekomstige overgang naar Fuchsia voor diverse soorten apparaten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in