Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Google search

Google beboet voor Franse hotelfraude

Frankrijk legt Google boete op voor misleidende rangschikking hotels.

© Google
15 februari 2021

Frankrijk legt Google boete op voor misleidende rangschikking hotels.

Techbedrijf Google moet in Frankrijk een boete van 1,1 miljoen euro betalen. Het bedrijf zou in het verleden met zijn ranglijsten voor hotels consumenten hebben misleid, zo bleek uit onderzoek van het Franse ministerie van Financiën en de fraudewaakhond van het land.

In plaats van de officiële classificatie plaatste Google een aangepaste ranglijst die volgens de eigen criteria was opgesteld. Daarop kreeg Google een tik op de vinger. De Ierse en Franse tak van Google hebben de boete geaccepteerd.

Eigen sterren toekennen

De zaak kwam aan het rollen na klachten van hotels. In het onderzoek werden de beoordelingen van 7500 hotels op Google vergeleken met de officiële ranglijsten die door het Franse toerismebureau Atout France werden uitgegeven. Daaruit bleek dat Google op zijn eigen manier ook één tot vijf sterren uitdeelde aan accommodaties, maar die kwamen niet overeen met de officiële cijfers.

Volgens fraudewaakhond DGCCRF was deze praktijk, "bijzonder schadelijk" voor consumenten, maar ook voor hoteliers die ten onrechte een mindere klassering kregen volgens de Google-ranglijst. Sinds september 2019 gebruikt Google overigens de officiële ranglijst van Atout France.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.