Overslaan en naar de inhoud gaan

Gmail is spam (en marketingmails) weer de baas

Gmail-gebruikers zijn vorige week getroffen door een fout in Google's spamfilter. Mails met overduidelijk frauduleuze of malafide doeleinden kwamen terecht in de inboxen van mensen wereldwijd. Google heeft het probleem nu gefixt en stelt gerust dat zijn malwarefilter wel naar behoren heeft gewerkt. De eigenlijke oorzaak zou een vertraging zijn in het versturen van mails, ook reguliere.
spam mails
© Jasper Bakker
Jasper Bakker

Het onbedoeld doorlaten van spammails heeft volgens Google slechts een klein aantal gebruikers geraakt. Onbekend is om hoeveel mensen, en mails, het gaat. De gratis maildienst van de internetgigant heeft naar schatting meer dan 1,5 miljard gebruikers. AG Connect heeft in verschillende Gmail-accounts een handvol frauduleuze mails in de primary-inbox gezien. Deze berichten boden onder meer geldtegoeden aan middels Bitcoin-rekeningen die op naam van de ontvanger zouden staan.

Onderliggende oorzaak

De fout van het spamfilter is nu opgelost, heeft Google dit weekend laten weten. De oorzaak van het falende spamfilter blijkt een breder probleem te zijn, zo meldt Forbes op basis van een reactie van Google. Een niet bekend gemaakte fout heeft ervoor gezorgd dat mailberichten via Gmail vertraging hebben opgelopen. Dit gold voor zowel binnenkomende als ook uitgaande mails. Als gevolg van die vertraging zijn sommige berichten niet volledig 'gekeurd' door Google's spamfilter, verklaart de Amerikaanse woordvoerder.

Tijdens de periode vorige week met vertraagde mail en doordringende spam heeft Google's malwarefilter wel gefunctioneerd, benadrukt de webmailaanbieder. Ook zou dit filter de allerergste spamberichten en mails met schadelijke content toch wel hebben tegengehouden. Toch zijn er afgelopen weekend nog diverse meldingen van eindgebruikers gekomen dat er spam door het filter is gekomen.

'Geen accounts gehackt'

De Nederlandse woordvoerder van Google heeft afgelopen week in reactie op vragen van AG Connect geantwoord dat de zaak bij hem nog onbekend was. "Op dit moment heb ik hier geen extra informatie over, maar indien dit verandert, laat ik het meteen weten", aldus de reactie op woensdag. In de Amerikaanse verklaring stelt Google nog dat het geen reden heeft om aan te nemen dat er Gmail-accounts zijn gecompromitteerd als gevolg van de doorgelaten spammails.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in