Development

Software-ontwikkeling
GitHub

GitHub groeit als een dolle

GitHub groeide in een jaar tijd met ruim 30 procent.

© GitHub
7 november 2019

GitHub groeide in een jaar tijd met ruim 30 procent.

Het ontwikkelaarsplatform GitHub schreef het afgelopen jaar maar liefst 10 miljoen nieuwe gebruikers in waarmee het totaal op meer dan 40 miljoen ontwikkelaars komt.

De gemeenschap wordt ook steeds actiever. Afgelopen jaar creëerden 44 procent meer ontwikkelaars hun eerste repository (werkomgeving) en 1,3 miljoen ontwikkelaars dienden hun eerste bijdrage aan een opensourceproject in. Dit zijn cijfers uit het jaarlijkse 'Octoverse'-onderzoek dat de staat van het platform in kaart brengt.

De overname van het tot dan toe onafhankelijk platform door Microsoft heeft dus - zo het lijkt - geen schade toegebracht aan de populariteit. In totaal werden 44 miljoen nieuwe repositories aangemaakt afgelopen jaar. Van alle gebruikers is 80 procent buiten de Verenigde Staten gevestigd. Zelfs vanaf Antarctica werden dit jaar bijdragen geleverd aan werk op het platform.

GitHub is al lang niet meer het platform voor eenlingen die willen samenwerken aan opensourecprojecten. Er zijn nu drie miljoen organisatieaccounts op GitHub van onder meer commerciële bedrijven en non-profit-organisaties waarin zowel aan closed source als open source software wordt gewerkt. Inmiddels zijn 35 van de Global Fortune 50-bedrijven actief in het leveren van bijdragen aan opensource-projecten. "Het geeft een inkijkje in hoe sterk bedrijfseigen software afhankelijk is van de open source gemeenschap", zegt Cathy Zhou, in de officiële GitHub-blog waarin zij Octoverse 2019 presenteert.

Python - waarvan de basis werd gelegd door de Nederlander Guido van Rossum - is inmiddels de op een na meestgebruikte programmeertaal op GitHub. JavaScript staat nog altijd op nummer 1. Java is verdrongen naar de derde plaats.

Kwetsbaarheden-alarm

Op GitHub groeit de aandacht voor het signaleren en wegwerken van kwetsbaarheden. In november 2017 werd de 'Dependency graph' geïntroduceerd. Dit hulpmiddel maakt het eenvoudiger na te gaan wat eenmaal gevonden kwetsbaarheden voor gevolgen hebben voor andere projecten die met deze code werken. Het hulpmiddel waarschuwt ook wanneer er een kwetsbaarheid is gesignaleerd in code die in jouw eigen project is verwerkt. Sinds de introductie zijn al meer dan 7 miljoen waarschuwingen verspreid.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.