Development

Software-ontwikkeling
boos

GitHub flink onder vuur in opensource-gemeenschap

Opensource-ontwikkelaars moeten bijdragen aan gesloten dienst die opensource-code exploiteert.

© Shutterstock pathdoc
1 juli 2022

Opensource-ontwikkelaars moeten bijdragen aan gesloten dienst die opensource-code exploiteert.

Een voorvechter van vrije en open software (FOSS) - de Software Freedom Conservancy (SFC) - gooit de knuppel in het hoenderhok door GitHub aan de kant te zetten en andere software-ontwikkelaars op te roepen dat ook te doen.

Het belangrijkste bezwaar dat SFC heeft tegen GitHub is dat deze organisatie zichzelf een dominante positie heeft verworven in de ontwikkeling van FOSS door het bouwen van een interface en speciale extra's rond Git, de open source workflow software van Linus Torvalds waarmee heel goed versiecontrole op software kan worden uitgevoerd. Sluiperderwijs heeft GitHub zo een gesloten, bedrijfseigen platform ontwikkeld dat teert op de ontwikkeling van open source.

SFC was altijd al een spaarzaam gebruiker van GitHub, maar de druppel die de emmer deed overlopen voor de organisatie was de aankondiging van GitHub een product met winstoogmerk te introduceren dat is gebouwd op FOSS-code van OpenAI. Het gaat om GitHub Copilot, een hulpmiddel bij het coderen van AI-toepassingen. Het is sinds dinsdag algemeen beschikbaar. Ontwikkelaars moeten voor het gebruik 10 dollar per maand gaan betalen na een 60 dagen proefperiode.

'Schending van licenties'

Volgens advocaat en ontwikkelaar beleidsmaker Matthew Butterick schendt Microsoft (eigenaar van GitHub) de opensource-licenties, zo pikte The Register op. Hij beschuldigt Microsoft ervan na meer dan twintig jaar zich uiteindelijk zelf schuldig te maken aan een destijds geuitte valse beschuldiging dat open source een zwart gat is voor intellectueel eigendomsrechten.

De aversie van SFC tegen GitHub gaat diep. De organisatie wil ook dat andere ontwikkelaars nu eenzelfde stap maken. Leden van de SFC zelf worden niet direct gedwongen hun projecten bij GitHub op te geven, maar nieuwe projecten die bij SFC worden aangemeld worden niet langer geaccepteerd als er niet een langetermijnplan is om weg te gaan bij GitHub. SFC gaat leden helpen bij een migratie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.