Beheer

Storage
GitHub archiveert software onder Noors ijs

GitHub archiveert software onder Noors ijs

Project moet code van o.a. MS-DOS of Wordpress minimaal 1000 jaar opslaan.

Arctic Code Vault © GitHub
21 juli 2020

Project moet code van o.a. MS-DOS of Wordpress minimaal 1000 jaar opslaan.

Vorige week heeft GitHub de code van het project GitHub Archive Program opgeslagen in de Arctic Code Vault  van het Arctic World Archive (AWA). Het gaat om opensourcecode uit alle actieve repositories van GitHub, waarvan op 2 februari 2020 een snapshot is gemaakt. In deze repositories zit onder andere code van MS-DOS en Linux.

Eigenlijk had er het projectteam de data persoonlijk bij de kluis willen afleveren, maar door de COVID-19-pandemie was dat niet mogelijk.

Ontmantelde kolenmijn

De opslaglocatie is een ontmantelde kolenmijn, 250 meter diep in een berghelling op Spitsbergen. In deze mijn staat een stalen container met daarin een afgesloten ruimte waar de spullen worden opgeslagen. Het Arctic World Archive is een gezamenlijk initiatief van het Noorse mijnbedrijf Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) en Piql AS, dat bestanden voor een zeer lange termijn bewaart. In de AWA liggen al historische en culturele bestanden van Italië, Brazilië, Noorwegen, het Vaticaan en andere landen. Hoewel het klimaat van het gebied verandert, wordt niet verwacht dat de stabiliteit van de mijn wordt aangetast.

Piql hielp GitHub bij het wegschrijven van de 21TB aan respositoriedata naar een piqlFilm. Deze software is opgeslagen op zilverhalogenide film. Het gaat om 186 rollen film waar de code in QR-code is weggeschreven.

Opgeslagen met context

Het project slaat niet alleen code op voor duizend jaar, er worden ook versies voor een kortere duur opgeslagen. Zo moet worden voorkomen dat de code wordt of verlaten, of vergeten of, in geval van een wereldwijde ramp, verdwijnt. “Het archiveren van software bij meerdere organisaties en in meerdere opslagvormen draagt bij aan het behoud ervan op de lange termijn: online archivarissen noemen dit ‘LOCKSS’, waardoor items voor vele kopieën veilig worden bewaard’, aldus GitHub op de website van het project.

Volgens de initiatiefnemers gaan toekomstige historici veel leren van de opensourceprojecten en metadata. Er wordt samengewerkt met Stanford Libraries om de repositories op te slaan met daarbij de culturele en andere context.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 23 juli 2020 15:56

1 willekeurige versie van nu al oude meuk zoals MS-DOS, of morgen zijnde oude meuk, opslaan?

En dat op 'film', in 'QR-code', 'persoonlijk afgeleverd'?

Kan ik de krant van gisteren nog meesturen?
Ik zal 'm bij de buren vragen, ik heb geen krant.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.