Beheer

Datamanagement
gezichtscan

Gezichtsscan reizigers 3 jaar in databank EU

EP geeft groen licht voor volledig digitale identiteitscontrole

26 oktober 2017

EP geeft groen licht voor volledig digitale identiteitscontrole

De vingerafdrukken en gezichtsscans van niet-EU-burgers die naar Nederland en andere zogenoemde Schengenlanden willen reizen, worden in de toekomst drie jaar opgeslagen in een databank. De identiteitscontrole wordt dan volledig digitaal, zodat paspoort-stempels niet meer nodig zijn.

Het Europees Parlement gaf woensdag groen licht voor dit zogenoemde in- en uitreissysteem, met 477 tegen 139 stemmen.

Het systeem moet bijvoorbeeld een melding geven als mensen langer blijven dan de negentig dagen die hun visum toestaat. Verder moet het wachtrijen aan de grens en fraude met identiteitsdocumenten tegengaan.
 

Systeem moet binnen 3 jaar draaien

De persoonsgegevens worden opgeslagen bij het EULISA-agentschap in Estland. Nationale opsporingsdiensten en Europol kunnen daar iemands reisgeschiedenis opvragen. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) denkt dat het systeem uiterlijk in 2020 kan draaien.

Critici stellen dat het opslaan van gegevens in strijd is met Europese wetgeving. Ook het prijskaartje - de schattingen lopen op tot 1 miljard euro - stuit sommigen tegen de borst.

Regie kwijtgeraakt

Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) stemde voor. "In het verleden is gebleken dat we te vaak de regie kwijt waren over onze Europese buitengrens. Daar moet een eind aan komen. Een goed registratiesysteem gekoppeld aan andere databases maakt het mogelijk om het veiligheidsrisico te ondervangen."

Voor reizigers uit de ongeveer zestig landen zonder visumplicht voor de EU wordt ook nog een ander systeem opgetuigd, genaamd ETIAS. Zij moeten voor hun reis eerst online een aanvraag indienen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.