Management

Privacy
gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning in strijd tegen hooligans omstreden

Voetbalbond is niet blij met gezichtsherkenningssoftware tegen relschoppers bij FC Den Bosch.

© University of Toronto,  Avishek Bose
24 mei 2019

Voetbalbond is niet blij met gezichtsherkenningssoftware tegen relschoppers bij FC Den Bosch.

De KNVB is niet gelukkig met de wijze waarop FC Den Bosch relschoppers buiten de deur wil houden. De Bossche voetbalclub maakt volgens onderzoek van Omroep Brabant gebruik van camera’s die zijn aangesloten op gezichtsherkenningssoftware. “Disproportioneel”, zo zegt de KNVB.

Door het onderzoek van Omroep Brabant naar de toepassing van gezichtsherkenningssoftware kwam naar boven dat de voetbalclub 24 camera’s met de technologie in en rond het stadion heeft hangen. De techniek zorgt ervoor dat de club kan zien of iemand vaker in het stadion is geweest, of diegene ooit de toegang is ontzegd en welke route deze persoon heeft gelopen. Ook het peilen van gemoedstoestand en schatten van leeftijd zijn mogelijkheden van de techniek, maar volgens de omroep is dit afhankelijk van het functioneren van de techniek en de toestemming voor het gebruik, beiden zou niet altijd het geval zijn.

'Geen Chinese toestanden'

Willem Heeren van FC Den Bosch bevestigt het gebruik tegenover Omroep Brabant, maar poogt gelijk de angel eruit te halen. “Het zijn geen Chinese toestanden hoor. We herkennen mensen op camera en die beelden ‘knopen’ we dan aan een afbeelding van een bepaald persoon. We gebruiken deze techniek ook bij stadionverboden, het stelt allemaal niet zo veel voor. Ajax, PSV, de grote clubs doen het ook allemaal.” PSV wenste tegenover de omroep niet in te gaan op de berichten rondom de veiligheidsmaatregelen.

Disproportioneel

De KNVB is niet blij met de toepassing van de gezichtsherkenningstechnologie in en rond het stadion van FC Den Bosch, en herkent zich ook niet in de uitspraak rondom de toepassing door andere clubs. “Gezichtsherkenning wordt niet op grote schaal gebruikt, ook niet bij de grote clubs in Nederland. Gezichtsherkenning ten bate van stadionverboden vinden wij op dit moment nog disproportioneel ten opzichte van het doel”, verklaart Daan Schippers van de KNVB tegenover Omroep Brabant.

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft aan de omroep aan dat het niet op individuele gevallen in wil gaan, maar het gebruik van de techniek in principe niet is toegestaan en ook niet wordt goedgekeurd door de autoriteit.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.