Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevoelige klap voor Google in API-rel

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is om advies gevraagd door het Amerikaanse hooggerechtshof (Supreme Court) in deze heikele kwestie. Oracle spande in 2010 de rechtszaak aan tegen Google, vanwege het illegaal gebruik van Java api's in het Android-besturingssysteem. Google verweerde zich met de stelling dat api's niet onder het auteursrecht vallen omdat anders heel veel innovatie in de kiem zou worden gesmoord.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De rechter ging mee met de argumenten van Google, maar Oracle nam daar geen genoegen mee. In een hoger beroep vernietigde een federale rechter het vonnis van de lagere rechtbank en stelde Oracle in het gelijk. Vervolgens kaartte Google de zaak aan bij het hooggerechtshof. Ook verschillende prominente computerdeskundigen hebben hun zorgen geuit bij het hooggerechtshof dat de api's onder het auteursrecht komen te vallen, zoals de federale rechter oordeelde. Elke programmeur die een code ontwerpt die compatibel is met een bestaand programma wordt daarmee afhankelijk van de grillen van de ontwerper van dat programma. Dat haalt de basis weg onder bestaande bedrijfsmodellen waarmee de Amerikaanse computerindustrie is groot geworden en beperkt de mogelijkheden voor eindgebruikers, schreven zij in een brandbrief aan het hooggerechtshof.

Strijd is nog niet over

De deskundigen van het hooggerechtshof kwamen er niet uit, en vroegen de Amerikaanse regering om advies. Het ministerie van justitie (DoJ) kiest nu de kant van Oracle, meldt The Register. De jurist van het DoJ wees wel op de verstrekkende gevolgen van deze rechtszaak en vindt dat Google met de verkeerde argumenten is gekomen. Hij suggereerde dat Google een andere juridische strategie kiest om toch het gelijk aan zijn kant te krijgen.

Naar verwachting doet het hooggerechtshof volgende maand uitspraak.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in