Overslaan en naar de inhoud gaan

Gesteggel over getuigen in miljardenzaak HPE en Autonomy

Twee kopstukken in de Autonomy-affaire komen niet voor de rechtbank om te getuigen over hun toenmalige samenwerking met voormalig Autonomy-CEO Mike Lynch. HPE's advocaat in deze rechtszaak over de misgelopen miljardenovername klaagt dat er sprake is van weigering. Volgens de juristen van Lynch zijn die twee getuigen 'afgezegd' omdat ze toch niet nodig zijn. HPE had zelf al drie getuigen 'afgezegd'.
dollars
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De rechtszaak van HPE (Hewlett-Packard Enterprise) over de koop in 2011 van het Britse softwarebedrijf Autonomy ontvouwt zich voor de rechtbank in Groot-Brittannië. Nieuwste ontwikkeling is gesteggel over getuigen, waarbij HPE's kant zich beklaagt over het plotse wegvallen van twee voorname getuigen. Het gaat om voormalig Autonomy COO (chief operating officer) Andy Kanter en voormalig CMO (chief marketing officer) Nicole Eagan, die als hoofdgetuigen voor ex-CEO Lynch zouden optreden.

Afzegging of weigering?

De juristen van de aangeklaagde Autonomy-CEO hebben afgezien van deze getuigenissen, zo schrijft The Register, omdat hun verklaringen niet nodig zijn voor de verdediging. Het lijkt erop dat de aanklagende partij deze getuigen wel goed kan gebruiken, getuige de klacht die HPE's advocaat uit tegenover de Britse rechter. Het afzeggen van de getuigen wordt daarbij geïnterpreteerd als weigering om voor de rechter verklaringen af te leggen.

HPE heeft zelf net drie getuigen geschrapt, wat volgens de juristen van Lynch op hetzelfde moment is gedaan als hun 'afzeggen' van de voormalige COO en CMO van het Britse softwarebedrijf. Beide topmanagers hebben anno nu nog zakelijke banden met de ex-CEO, die dus van miljardenfraude wordt beschuldigd. Kanter en Eagan behoorden bij Autonomy tot het topteam van Lynch die zijn softwarebedrijf voor ruim 10 miljard dollar heeft verkocht aan HP (wat in 2015 is opgesplitst in HP Inc. en HPE).

Miljarden afgeschreven

Zo'n twee jaar na die overname heeft de HP 8,8 miljard dollar afgeschreven op de koop. Enkele maanden daarvoor was topman Lynch plots vertrokken na plotse instorting van de software-omzet. De enorme afschrijving is gedaan omdat de nieuwe eigenaar van Autonomy gesjoemel in de boekhouding had ontdekt. Specifiek: opklopping van de omzet vóór de overname door het toenmalige HP.

Terwijl deze rechtszaak daarover nu op stoom komt, is Autonomy niet meer in handen van HPE. De Amerikaanse IT-leverancier heeft het restant van zijn Autonomy-tak eind 2016 samen met andere enterprise-software meeverkocht aan het Britse IT-bedrijf Micro Focus. Die miljardendeal heeft deze nieuwste koper ook flink belast. HPE eist nu nog miljarden van de voormalige CEO van zijn toenmalige miljardenovername.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in