Innovatie & Strategie

Wetenschap
operatie

‘Geprint 3D-hart kwestie van tijd’

Volgens experts is techniek binnen jaar of tien inzetbaar.

16 april 2019

Volgens experts is techniek binnen jaar of tien inzetbaar.

Een 3D-geprint hart dat kan worden ingezet in de menselijke borstkas is volgens specialisten binnen 10 jaar een feit. Net als andere 3D-geprinte organen.

Volgens cardiotechnici en artsen in Israël wordt deze ontwikkeling ergens de komende 10 jaar werkelijkheid. Zij publiceren hierover in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Advanced Science. De Telegraaf sprak met een aantal experts, waaronder die van het AMC in Nederland, en zij voorspellen dat technisch vooruitstrevend geoutilleerde ziekenhuizen binnen die termijn dan ook over 3D-printers beschikken waarmee organen kunnen worden vervaardigd.

Een miniversie van het geprinte hart is er al. Israëlische wetenschappers van de School of Molecular Cell Biology and Biotechnology aan de Universiteit van Tel Aviv stellen dat het hart nu nog het formaat heeft van een konijnenhart, maar het hartje kon tot in detail worden gekopieerd. Het is de eerste keer dat iemand met succes een heel hart met bloedvaten, ventrikels en kamers heeft ontworpen en geprint.

Soft robotics

Ook in het AMC in Amsterdam wordt volgens de Telegraaf gewerkt aan een kunsthart. Dit exemplaar is gemaakt van ’soft robotics’, siliconen waarbij aan de binnenzijde een dun laagje hartcellen wordt gelegd dat in staat is de kracht van de pompfunctie van het menselijk hart te ontwikkelen. Tien tot vijftien jaar geleden werd dit elders al eens met een muis geprobeerd, maar toen kwam de cellaag niet verder dan het opwekken van 2 procent van de normale kracht van het hart. Het AMC is ervan overtuigd dat het binnen 5 tot 7 jaar wél gaat lukken.

Cardiothoracaal chirurg prof. dr. Jolanda Kluin van het AMC is hoopvol tegenover verslaggevers van de Telegraaf. “Want denk je eens in: miljoenen levens die straks kunnen worden gered dankzij het relatief gemakkelijk uit te printen hart. Dan speelt het eeuwige tekort van échte menselijke donorharten geen enkele rol meer.”

Prof. dr. Tjark Ebels, emeritus-hoogleraar hart- en longchirurgie aan de Rijksuniversiteit Groningen benadrukt echter dat mensen zich niet het hoofd op hol moeten laten brengen. “Mensen moeten zich nu niet lekker laten maken, zo van: er kunnen nú al harten worden uitgeprint die meteen kunnen worden geïmplanteerd, probleem opgelost.” Hij heeft namelijk begrepen dat het hart waarmee onderzoekers in Tel Aviv bezig zijn nog niet knijpt; de pompfunctie moet nog worden ontwikkeld.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
grunn 04 mei 2019 09:28

Kom maar op met dat hart. Ik draag nu een steunhart en wil deze graag inruilen voor een ander hart.

Scepitica 17 april 2019 16:28

Ja is mooi voor de mensen met hartproblemen, maar anderen komen dan in de problemen.
Weer een mond extra. In een wereld met tekort aan schoon drinkwater, eten en extreme weerstoestanden.
Is dus alleen voor zeer rijke mensen in de westerse wereld of de leiders in China.
Beter focussen op zaken die nu belangrijk zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.