Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten verbaasd over 5G-kritiek toezichthouder

De Vereniging Nederlandse Gemeenten vindt dat er eerst een elementaire discussie over 5G moet plaatsvinden op rijksniveau.
aanleg glasvezelnetwerk
© Reggefiber
Reggefiber

Het Agentschap Telecom uitte gisteren kritiek op de Nederlandse gemeenten ten aanzien van het beleid rond de aanleg van 5G-netwerken. Elke gemeente zou eigen regels hanteren waardoor het voor de telecomaanbieders een ondoenlijke zaak wordt in alle 380 gemeenten in Nederland opnieuw te gaan onderhandelen over nieuwe opstelpunten voor 5G-antennes en de aanleg van glasvezel naar die plekken toe. Er zou volgens het agentschap ook niet overal voldoende expertise rond 5G zijn of menskracht om de aanvragen efficiënt af te handelen.

Voor 5G zijn zeker bij ingebruikname van de 3,5 GHz-frequenties veel meer antenneopstelpunten nodig om een dekkend netwerk te krijgen. De hogere frequenties bieden een hogere capaciteit die echter in een kleinere cel rond de antenne is te gebruiken.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een impactanalyse gedaan en daaruit geconcludeerd dat gemeenten volop aan de slag zijn met de voorbereidingen en zich daarbij aan de wettelijke verplichtingen houden. "Het is niet de eerste keer dat mobiele netwerken worden aangelegd en we hebben geleerd van hoe het eerder ging", zegt woordvoerster Elly Klut van de VNG.

Schop in de grond

Ze geeft wel aan geen zicht te hebben of individuele gemeenten al in gesprek zijn geweest met de telecomaanbieders. "Dat zal nog niet op grote schaal hebben plaatsgevonden." Bovendien moeten er volgens Klut eerst op rijksniveau nog een aantal elementaire zaken worden afgetikt wat er met 5G in Nederland gaat gebeuren. "Het stadium dat de eerste schop de grond in moet, is echt nog niet aan de orde."

De VNG verbaast zich er over dat het Agentschap Telecom (AT) met deze kritiek komt zonder de VNG als vertegenwoordiger van de 380 gemeenten, daarover te benaderen. "Dat zou voor de hand liggen", zegt Klut. "Als het AT zich zorgen maat, staat onze deur altijd open voor een gesprek."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in