Management

Software-ontwikkeling
uwv

Gemeenten stoppen met 15-jaar oud UWV-portaal

Gemeenten moeten zelf op zoek naar nieuwe oplossing.

2 juni 2022

Gemeenten moeten zelf op zoek naar nieuwe oplossing.

Het UWV-portaal voor gemeenten wordt uitgefaseerd en gemeenten zullen met ketenpartners zelf op zoek moeten naar een nieuwe oplossing. Vanaf 2026 is het portaal niet meer beschikbaar.

Sommige applicaties in het portaal zijn inmiddels ruim 15 jaar oud, dus zij voldoen niet meer aan de huidige eisen, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Daarbij komt een belangrijke ict-ontwikkeling dat applicaties steeds vaker worden gescheiden van de data die zij gebruiken.’

Zelf aangeven

Gemeenten kunnen gezamenlijk optrekken bij de zoektocht naar een oplossing, benadrukt de VNG. De koepelorganisatie en UWV helpen hierbij. Astrid Hendriks van het Landelijk Team Samenwerkingen bij UWV zegt dat het belangrijk is dat ‘gemeenten zelf aangeven wat ze nodig hebben en wat hun wensen en eisen zijn’.

Het scheiden van applicaties en data past ook bij de visie van Common Ground, die de informatievoorziening voor gemeenten efficiënter moet maken. Data wordt niet meer voor elk proces lokaal opgeslagen, wat kostbaar en inefficiënt is, maar op één plek. Via een tussenlaag kunnen instanties die gegevens bij de eigenaar opvragen. UWV onderschrijft deze visie ook. Onlangs werd bekend dat de visie door besturen wordt omarmd, maar dat er onduidelijkheid is over de operationalisatie. De verwachtingen lopen daarom uiteen.

Data-projecten

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) zorgt er onder meer voor dat mensen snel aan een nieuwe baan komen, regelt werknemersverzekeringen en doet re-integratiebeoordelingen, en voert een databank voor werknemers, werkgevers en de overheid.  

Data krijgt een steeds grotere betekenis bij het efficiënter maken van de processen bij UWV, legde programmadirecteur Gegevensdiensten Maaike Verharen onlangs uit bij AG Connect. “Als we onze doelstellingen willen halen, functioneren we eigenlijk niet meer zonder data. Maar we willen er op een verantwoordelijke manier mee omgaan." Er is daarom een Commissie Data Ethiek opgericht. 

Bron: Binnenlands Bestuur

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.