Management

Privacy
Amsterdam

Gemeente Amsterdam maakt zich minder afhankelijk van Big Tech

Eerste gemeente sluit zich aan bij PublicSpaces.

Prinsengracht Amsterdam © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Steve Parker
11 november 2022

Eerste gemeente sluit zich aan bij PublicSpaces.

De Gemeente Amsterdam sluit zich aan bij het initiatief PublicSpaces, een coalitie van onder meer publieke organisaties, erfgoed-instellingen, bibliotheken die zich willen losmaken van de technologie van grote techreuzen. Technologie moet volgens de initiatiefnemers uitgaan van publieke waarden.

Een motie van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker, waarin werd opgeroepen om aan te sluiten bij PublicSpaces, werd aangenomen. De missie van PublicSpaces is te zorgen dat in 2026 alle privacy officers, CTO's en ICT inkopers van publieke organisaties in Nederland op de hoogte zijn van alternatieve digitale instrumenten gebaseerd op publieke waarden. Ze moeten goed geïnformeerd zijn en in staat om te kiezen voor deze alternatieven.

De coalitie telt inmiddels 35 organisaties uit Nederland. “Door samen te werken kunnen we onderhandelen met organisaties, alternatieven op de kaart zetten en experimenteren met nieuwe platforms en tools", zo schrijft PublicSpaces op de eigen website.

Digitale infrastructuur

De bedoeling is om een digitale publieke infrastructuur te ondersteunen. “Een ecosysteem dat fungeert op basis van publieke waarden, in plaats van op de 'surveillance capitalism'-modellen van de grote technologiebedrijven.” 

Gemeente Amsterdam is de eerste Nederlandse gemeente die zich aansluit. Onder meer Dutch Design Week, Code for NL, de Koninklijke Bibliotheek, NTR, EO en Stichting Open Source Nederland zijn al aangesloten.

 

Open brief

IJmker schreef samen met raadslid Itay Garmy (Volt) onlangs een open brief waarin zij aangeven niet te begrijpen dat gemeente Amsterdam voor zijn cloudstrategie in zee gaat met Microsoft. Het staat lijnrecht tegenover het beleid, schrijven ze in een ingezonden opinie bij Het Parool.

De raadsleden halen in de brief de kritiek aan die staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) kreeg toen ze de cloudstrategie voor Nederland presenteerde, waar experts gehakt van maakten.  

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.