Beheer

Infrastructuur
Azure

Geheim van Microsofts cloudservers ontrafeld

28 januari 2014
Doordat Microsoft is toegetreden tot het Open Compute Project, wordt meer bekend over de hardware die de softwaregigant gebruikt in zijn datacentra. Voorheen was alleen bekend dat grote aantallen servers in een container werden gezet, als bouwsteen voor de cloud datacentra.

Blogger Rich Miller van website Datacenter Knowledge uit de VS is dieper in de materie gedoken. Op basis van de documentatie die Microsoft heeft vrijgegeven, ontstaat een duidelijker beeld van de inhoud van die containers

Blade-servers

Microsoft maakt uitgebreid gebruik van blade-servers, die een breedte hebben van 9,5 inch. Dat betekent, dat 2 van die servers naast elkaar in een rack kunnen worden gemonteerd. Of dat de blades worden samengebouwd met disks. Door de plaatsing naast elkaar zijn de paden tussen blades en opslag zo kort mogelijk, wat de snelheid ten goede komt.

De bouwstenen hebben een hoogte van 12 units, ofwel 12 inch. Waar mogelijk zijn onderdelen zo gemaakt dat alle blades ervan kunnen profiteren. Dat geldt voor voeding, koeling en beheer. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar ook gewicht. Datacenter Knowledge heeft berekend, dat dit 10.000 ton bespaart op 1 miljoen servers. Aangezien Microsoft miljoenen servers in gebruik heeft, tikt dit behoorlijk aan.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.