Development

Artificial Intelligence
AI with Google bij Appian

Geheim Google-project laat AI eigen code maken en fixen

Project Pitchfork is gepromoveerd van proef naar praktijk.

AI with Google bij Appian © AG Connect
28 november 2022

Project Pitchfork is gepromoveerd van proef naar praktijk.

Google heeft een geheim AI-project voor het schrijven, fixen en updaten van niet zomaar softwarecode, maar z'n eigen code. Dit zogeheten project Pitchfork voor AI die 'zichzelf schrijft' en verbetert is afgelopen zomer overgeheveld binnen Google's moederbedrijf Alphabet: van onderzoeksdivisie X naar zoekmachine en ads-gigant Google.

Pitchfork is vooralsnog niet een daadwerkelijk product of dienst. Het is momenteel gehuisvest in de Labs-groep van Google, meldt Business Insider op basis van ingewijde bronnen en interne documenten. Het AI-ontwikkelteam dat deze zelfontwikkelende AI overziet, staat onder leiding van Olivia Hatalsky die voorheen bij X zat en zich daar richtte op verschillende ambitieuze projecten (zogeheten moonshots).

AI als maker-van-alles

Sinds afgelopen zomer is de R&D-topvrouw (research and development) overgestapt van Alphabets experimentenorganisatie naar de Labs-groep binnen Google. Het lijkt er dus op dat zij is meegegaan met Pitchfork dat dus niet vanuit X wordt verzelfstandigd maar wordt doorontwikkeld bij Google. Daarbij valt Pitchfork onder een bredere strategie van de internetreus om AI in te zetten voor het maken van diverse digitale dingen.

Naast afbeeldingen, video's, deepfakes en realistisch overkomende 'voice-overs' betreft dit initiatief dus ook het creëren van code. Er zijn al diverse projecten en diensten op dit gebied: Ghostwriter, AlphaCode en Copilot. Laatstgenoemde is van techreus Microsoft die voor zijn overgenomen developersplatform GitHub een meeprogrammerende AI heeft ontwikkeld. Dat Copilot neemt ontwikkelaars werk uit handen - hoewel het daarbij juist geleerd heeft van het werk van developers - maar Google wil dus een stap verder gaan.

Python-berg bij Google

Aanvankelijk is Pitchfork ontstaan als een manier om de omvangrijke codebasis van Google zelf te updaten naar een nieuwere versie van Python. Voor het vernieuwen van de berg aan Python-code bij de zoekmachine annex adsreus zou normaliter een klein leger aan ontwikkelaars vereist zijn. De inzet van een codecreërende AI zou een goedkoper en/of sneller alternatief kunnen zijn, zo was de overtuiging. Gaandeweg de initiële ontwikkeling van Pitchfork zijn de doelen van dit project algemener en breder toepasbaar geworden.

Niet alleen moet Pitchfork zelf code kunnen schrijven en daarin fouten kunnen vinden om die te repareren. Het ultieme doel van dit geheime AI-project is dat code zichzelf gaat schrijven; dus deze AI moet zichzelf kunnen fixen, verbeteren, upgraden. Het is nog niet bekend of Google al vorderingen voor dat futuristische doel heeft gemaakt.

Ontwikkelaars overbodig?

In theorie kan dit dan niet alleen ontwikkelaars ontlasten, maar zelfs deels geheel overbodig maken. De afgelopen dagen zijn er geruchten gaande dat Google op het punt staat om wel 10.000 mensen te ontslaan. Dit zou dan gaan om minder goed presterende werknemers die met het oog op een naderende recessie de deur worden gewezen. Het aantal van 10.000 personeelsleden komt neer op 6% van Google's wereldwijde werknemersbestand.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.