Overslaan en naar de inhoud gaan

Gehackte verzekeraar betaalt criminelen recordbedrag: 40 miljoen dollar

De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij CNA Financial heeft zeer waarschijnlijk een recordbedrag betaald aan hackers. Het bedrijf gaf 40 miljoen dollar uit om na een gijzeling van twee weken controle over het bedrijfsnetwerk terug te krijgen.
ransomware
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

De Amerikanen werden het slachtoffer van Phoenix Locker, een uitloper van Hades-ransomware dat gemaakt werd door de beruchte Russische groepering van cybercriminelen Evil Corp. Volgens Bloomberg zou die groep mogelijk ook achter WastedLocker zitten, dat gelinkt wordt aan de Garmin-ransomwareaanval van vorig jaar.

Geen commentaar

"CNA geeft geen commentaar op het losgeld", aldus een woordvoerder van het bedrijf aan Bloomberg. “CNA volgde alle wetten, voorschriften en gepubliceerde bij de afhandeling van deze kwestie." Het komt vaker voor dat hackers megabedragen eisen voor gegijzelde systemen. De Ierse regering staat momenteel voor hetzelfde duivelse dilemma. Ook hier gaat het om een megabedrag. Criminelen eisen momenteel 20 miljoen dollar van de Ierse overheid, waarmee deze kan voorkomen dat Ierse gevoelige patiëntgegevens gepubliceerd worden. Ook krijgt de gezondheidsdienst dan weer toegang tot de centrale servers van het nationale gezondheidssysteem.

De grote vraag is of Ierland verantwoordelijkheid gaat nemen voor het feit dat wellicht patiëntgegevens van duizenden Ieren op straat komen te liggen, Of dat de belastingbetaler gaat bijdragen aan aan het in stand houden van een lucratief bedrijfsmodel van een criminele organisatie.

Oliepijplijn lamgelegd

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde onlangs nog een noodtoestand af vanwege een grote ransomware-aanval begin deze maand. Daarbij is de belangrijke oliepijplijn van Colonial Pipeline lamgelegd, die 45% van de diesel-, benzine- en vliegtuigbrandstofbevoorrading verzorgt voor de oostkust van de Verenigde Staten. Volgens Wall Street Journal heef de eigenaar uiteindelijk 4,4 miljoen dollar overgemaakt naar de hackers om controle terug te krijgen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in